Praznik ukrajinsko – srpskog prijateljstva

VIDEO K9: Počeli su Dani Ukrajine u Novom Sadu. Manifestacija traje do 23. maja, a Novosađani tokom trajanja manifestacije imaju priliku se bolje upoznaju sa ukrajinskom kulturom kroz niz događaja upriličenih u čast ukrajinsko-srpskog prijateljstva.

0
557

Tokom nedelju dana, koliko traju Dani Ukrajine, pripremljen je bogat kulturni program.

Svi posetioci mogu da uživaju u ukrajinskim narodnim i savremenim pesmama, da se upoznaju sa ukrajinskim narodnim i savremenim igrama, te probaju ukrajinske spcijalitete i nacionalne prehrambene proizvode. Program takođe obuhvata i tribine, okrugle stolove, izložbe i projekcije ukrajinskih filmova.

“Sigurno da za Novi Sad, kao Evropsku prestonicu kulture, jeste da pokažemo deo kulture svih naroda koji žive u Novom Sadu, u Vojvodini, u Srbiji uopšte. Prema tome, moram da se zahvalim njegovoj ekselenciji ambasadoru koji je upriličio sve ovo da Novi Sad upozna. Sa jedne strane kulturu svojih sugrađana, jer ipak dosta Ukrajinaca živi u Novom Sadu, istina najviše u Vrbasu i Kuli, ali pošto imamo sugrađane, želimo da imamo njihovu kulturu i da u svemu onome što želimo da pokažemo svetu, da pokažemo Evropi da smo istinska kulturna prestonica Evrope, između ostalog možemo da prikažemo i kulturu Ukrajinaca koji su naši sugrađani”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada.

Dani Ukrajine otvoreni su izložbom “Istorija odnosa Ukrajine i Srbije”, koja pokazuje da bratska saradnja između ova dva slovenska i pravoslavna naroda traje vekovima.

“Radujem se da možemo da budemo zajedno sa našim srpskim prijateljima domaćini ovih oko 30 događaja koji će se desiti na desetine lokacija u gradu Novom Sadu. Veoma smo srećni da to možemo da radimo u Novom Sadu, ovo je jedan od najlepših gradova Srbije”, naveo je Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbiji.

Dani Ukrajine održavaju se na brojnim lokacijama u Novom Sadu. Najpre u Kulturnom centru, Srpskom narodnom pozorištu, Matici Srpskoj, Muzeju Vojvodine, Muzeju Novog Sada, Istorijskom arhivu Novog Sada, ukrajinskoj grko-katoličkoj crkvi, kao i ispred Gradske kuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.