Praznik rada u regionu u senci političkih dešavanja

Međunarodni praznik rada, kao simbol borbe za veća prava radnika, simbolično je danas obeležen i u državama regiona, gde je sve, ipak, ostalo u senci aktuelnih političkih zbivanja, prenosi RTS.

481

U Hrvatskoj, na primer, gde se narednih dana očekuje burna sednica Sabora na kojoj će biti zatražena smena predsednika parlamenta Bože Petrova, brojni članovi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata, te oko 1.000 građana Slavonskog Broda, okupilo se u tom gradu na prvomajskom protestu.

Glavna poruka je bila – “Vreme je za naš oporavak! – Hrvatska treba veće plate i kvalitetna radna mesta”.

“Očekujemo da ova vlada koja izražava socijalnu osetljivost, barem tako priča Plenković, shvati našu poruku i da do kraja godine poveća minimalnu platu na 3.500 kuna. Smatramo da u Hrvatskoj ima prostora za to jer raste BDP”, poručio je regionalni poverenik za Slavoniju i Baranju Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić.

Hrvatski sindikalci zatražili su mere za posticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije, kvalitetnu stambenu politiku, promociju socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim nivoima u privatnom i javnom sektoru.

(Ne)zaposlenima u BiH i Republici Srpskoj zvaničnici nisu čestitali današnji praznik, a mirno protestno okupljanje održano je u Banjaluci.

Mirna protestna šetnja održana je od Trga Krajine do zgrade Narodne skupštine, a potom pored zgrade vlade do parka “Mladen Stojanović”, gde su pročitali prvomajski proglas koji sadrži zahteve socijalnim partnerima.

Učesnici su nosili transparente sa porukama: “Mi smo radnici, a ne robovi”, “Na vašoj trpezi izobilje, na radničkoj samo bilje”, “Kazne za sve prekršioce zakona”, “Hoćemo veće plate”, “Stop nasilju nad radnicima”…

Oni traže veću socijalnu pravdu, političku i ekonomsku stabilnost i smanjenje sve većeg jaza između “šačice bogatih i velikog broja siromašnih”.

S druge strane u Sarajevu su ulice puste, nije bilo čak ni vozila.

Portal Kliks konstatuje da je to zato jer su mnogi građani otputovali u toplije krajeve, inostranstvo i okolna izletišta, posebno na planine.

U tom gradu je danas održana posebna sednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Predsednik tog sindikata Ismet Bajramović je sednicu nazvao protestnom jer je na njoj, kako kaže, usvojen proglas, koji se uglavnom tiče zahteva za donošenje zakona i kolektivnih ugovora koji nisu na štetu radnika.

U Crnoj Gori su protestno šetali predstavnici Unije slobodnih sindikata (USS), poručivši da vlada mora da reši goruće probleme radnika, kao i da budžetske krize ne bi trebalo rešavati dodatnim opterećenjem građana.

Šetnja je održana pod motom “Vratite nam dostojanstveni rad”, sa tri osmice, jer, kako su poručili iz USS-a, ekonomsko-socijalni položaj i uslovi rada ne odgovaraju 21. veku, pri čemu su iz godine u godinu položaj i prava zaposlenih sve gori.

Protestu je prisustvovalo oko 200 građana, prenela je RTCG.

Prvi maj u Makedoniji je u znaku posete američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia, koji u Skoplju razgovara sa predsednikom države Đorđem Ivanovim i liderima dve najuticajnije partije Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevom.

Višegodišnja politička kriza u Makedoniji, posebno je eskalirala nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora, pa tako ta država ni nakon četiri i po meseca nema vladu, ima predsednika parlamenta, čiji izbor osporava predsednik i najuticajnija vladajuća partija VMRO-DPMNE, a 15. maja ističe rok za promenu gradonačelnika i predsednika opština, a lokalni izbori nisu ni raspisani.

Makedonski mediji konstatuju da su prava radnika u toj državi urnisana.

Dojče vele na makedonskom jeziku konstatuje da je statistaka poražavajuća, te da se prava radnika svakodnevno krše. (RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.