Praznici privlače turiste u Novi Sad

VIDEO K9: U našoj zemlji tokom prazničnih dana boravi veći broj gostiju u odnosu na novogodišnje praznike prošle godine, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije. Zahvaljujući dobroj organizaciji dočeka i Novi Sad je tokom praznika bio prepun posetilaca, uglavnom iz Srbije i zemalja regiona. Taj podatak, između ostalog, dosta govori i o standardu, ali i međusobnim odnosima građana republika zajedničke bivše države, ocenili su voditelji emisije Otvoreni ekran.

0
350

Kao i prethodnih godina u decembru i januaru tradicionalno u Srbiji najviše borave turisti iz zemalja regiona i bivše Jugoslavije.

Iako još uvek nema zvaničnih statističkih podataka o broju poseta tokom prazničnih dana u Novom Sadu, podaci iz brojnih turističkih organizacija govore da tokom praznika i naši građani koji se odluče na putovanje u inostranstvo, najčešće posećuju upravo zemlje iz okruženja.

“Kažu naši prijatelji iz novosadskih turističkih agencija da Novosađani najviše Novu godinu provode u Sloveniji, a Slovenci dolaze u Novi Sad, kako kažu u TONS-u. Dakle, meni to nekako govori da smo mi svi tu ostali i dalje u nekom svom regionu, i mi bi malo dalje, ali nemamo toliko novaca, pa ipak Slovenija dođe kao neki osrednji izbor”, rekla je Vesna Samardžija, voditeljka Otvorenog ekrana.

Uprkos utisku da je naše društvo siromašno, ugostiteljski objekti bili su puni bez obzira na cenu rezervacije koja se kretala u proseku oko 50 evra, što govori da još uvek ima dosta sugrađana koji ne žale sredstva za dobar praznični provod ili putovanje, makar u komšiluk.

“Idemo da vidimo šta rade ljudi u Evropi, šta radi neki kulturniji svet sa kojima smo nekada delili državu, a oni ovde dođu zbog dobrih žurki i, za njihov džep, ipak jeftine zabave”, naveo je Milan Kodžo, voditelj Otvorenog ekrana.

Dobar provod, ipak, privlači turiste, od čega, direktno ili indirektno, svi imamo koristi. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, na teritoriji Novog Sada do novembra 2016. ukupno je boravilo 160.438 turista, što što je više u odnosu na isti period prethodne godine za 14,7%. Zabeležen je i porast poseta domaćih turista našem gradu za 10%, a stranih za čak 18%.

Na osnovu podataka dobijenih od 20 hotela i 7 drugih objekata za smeštaj, u gradu je, u novembru prošle godine, najviše turista došlo iz Srbije, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Grčke, Crne Gore, Italije, dok su po dolascima turista prve tri vanevropske zemlje SAD, Australija i Kanada.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.