Praznici – okidač za nasilje

VIDEO K9: Nije bilo većeg broja prijava nasilja Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Povećana konzumacija alkohola svakako je okidač, ali ne i uzrok nasilja u porodici, kako to inače misle žrtve nasilja.

0
520
Tokom praznika karakteristično je zajedništvo, provođenje vremena sa porodicom, ali i pojačana konzumacija alkohola što neretko dovodi do porodičnih svađa, pa čak i nasilja.
Stručnjaci napominju da praznici i alkohol nisu uzrok porodičnog nasilja, već samo okidači, dok su uzroci odavno prisutni.
“Ove godine nije zabeležen porast broja prijava nasilja u porodici tokom praznika. Ali svakako da je alkohol, koji se pojačano konzumira tokom praznika, okidač za manifestovanja nasilja. Alkohol nije uzrok nasilja u porodici, kao što je to misle i same žrtve, nažalost i počinioci se time pravdaju, kao i okolina. Alkohol je samo faktor koji doprinosi lakšoj manifestaciji nasilnog ponašanja koji je u korenu i u ličnosti i u ponašanju počinioca nasilja, agresivno, odnosno nasilno”, pojasnila je Nada Padejski Šekerović iz Sigurne ženske kuće Novi Sad.
Poređenje statističkih podataka, odnosno poziva i obraćanja Sigurnoj ženskoj kući, jeste moguće, ali ne daje pravu sliku o tome da li je nasilje učestalije tokom praznika ili ne jer, kako kaže Padejski Šekerović, podaci su posebni za svaku godinu bez obzira na klimatske faktore.
“Ali zapravo, pravilni trend ne možemo zapaziti. Deset godina rada Sigurne ženske kuće beleži nekoliko puta porast prijava tokom praznika, nekoliko godina je bilo slučajeva i zbrinjavanja i osoba sa drugih teritorija i iz drugih država koje su tokom praznika došle u Novi Sad da provedu praznike i došlo je do tog nasilja na ulici u nekoliko slučajeva od strane pratnera u alkoholisanom stanju. Tada su te osobe, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, hitno zbrinute u Sigurnu žensku kuću”, rekla je Padejski Šekerović.
Ona je takođe istakla da svi gradovi u kojima postoje sigurne ženske kuće treba da preuzmu model grada Novog Sada, koji od osnivanja pruža poršku ovoj ustanovi po svakom osnovu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.