Pravoslavni Božićni običaji

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik, koji obiluje drevnim običajima koji su se zadržali do danas.

0
35

Mnogi Božićni običaji razlikuju se u delovima zemlje pa čak i svakoj kući u kojima su ukućani zadržali ono što su ih naučile prethodne generacije.

Ipak, ako odemo malo dalje u istoriju, ovi običaji vuku korene još od indo-evropskih i paganskih verovanja, jer je hrišćanstvo moralo da prihvati tradiciju i običaje i bezboažca i preoblikuje ih u svoje dogme, kako bi u što većoj meri privolela pagane da prime hrišćanstvo, kažu etnolozi.

Na Badnji dan domaćica je imala obavezu da pripremi posnu večeru koja se sastojala od ribe, pasulja, krompira, a obedovalo se na slami.

Zbog neznanja, odnosno straha da li će sunce izaći, te da bi ga prizvali na Božić, badnjak se ložio celu noć i čuvao da se ne ugasi, zato Badnji dan i nosi ovo ime, kaže etnološkinja Dragana Latinović.

Suština čitavog ciklusa božićnih običaja jeste okupljanje cele porodice u ime plodnosti i zajedništva, kako bi sledeća godina protekla u miru i blagostanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.