Pravo na rad zagarantovano svima

VIDEO K9: Izbeglice i migranti suočeni su sa brojnim poteškoćama kada se nađu u tuđoj zemlji, od smeštaja, zdravstvene nege, prava na školovanje, ali i zapošljavanje. U Srbiji su izbeglicama zagarantovana sva prava, pa i pravo na rad, kažu u Humanitarnom centru za integraciju i toleranciju.

0
115

U našoj zemlji, prema podacima Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju, još uvek postoji veliki broj izbeglih lica sa prostora bivše Jugoslavije, ali i novih tražilaca azila i migranata iz drugih zemalja.

“Što se tiče Srbije, kada govorimo o izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije još uvek oko 26 hiljada ljudi ima izbeglički status, nekih 18 000 iz Hrvatske i oko 8 000 iz Bosne. Međutim, naša praksa nam govori da je veći broj njih u međuvremenu stekao državljanstvo Republike Srbije, ali još uvek nije ugasio izbeglički status ovde u Srbiji. Što se tiče novih izbeglica, tražilaca azila i migranata u Republici Srbiji, prema najsvežijim podacima oko tri do tri i po hiljade njih trenutno boravi u Srbiji”, rekla je Ivana Vukašević, koordinatorka u Humanitarnom centru za integraciju i toleranciju.

Svima njima su u Srbiji, kako je rekla, zagarantovana sva prava, pa i pravo na rad.

“Od momenta podnošenja formalnog zahteva za azilom, devet meseci nakon što je podnet zahtev, lica ostvaruju pravo da rade. A naravno, za lica koja su dobila ili izbegličku ili subsidijarnu zaštitu, naravno imaju pravo da rade u Republici Srbiji. Kažem, opet, i tu ima nekih u praksi komplikacija i tako dalje. I tu je potrebno još i da se i to unapredi. Ali, naravno zakonodavno je to rešeno i naravno imaju pravo da rade”, navela je Vukašević.

Pravo na rad je zagarntovano, ali je pitanje koliko je ono atraktivno za migrante koji su zaglavili u Srbiji na putu ka željenoj destinaciji, odnosno zemljama EU.

Zakonske pretpostavke za zapošljavanje postoje, rekla je Vukašević, ali se javljaju i određeni problemi u praksi.

“Tu opet ima problema pri nostrifikaciji njihovih diploma, naravno, za očekivati je da moraju da znaju srpski jezik da bi mogli normalno da rade”, kazala je Vukašević.

Osobe kojima je dodeljeno utočište u Srbiji imaju obavezu da godinu dana, nakon dodele tog statusa pohađaju nastavu srpskog jezika. Prema njenim rečima, iskustva pokazuju da oni ovu obevezu ispunjavaju u velikom procentu, kao i da uspešno savladavaju naš jezik na kursevima koje za njih organizuje država.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.