Pravnici o nezavisnosti pravosuđa

VIDEO K9: 14. međunarodni naučni skup "Pravnički dani - Prof. dr Slavko Carić" počeo je danas, a domaćin skupa je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

0
396
Nezavisnost pravosuđa je tema o kojoj će naredna tri dana govoriti stručnjaci u oblasti prava u Novom Sadu. 
“Mi negujemo tradiciju Pravnički dani dugi nizu godina i trudimo se da budemo iz godine u gdinu sve bolji i da imamo što aktuelnije teme i što veći broj učesnika i što veći broj naučnih radova i da jednostavno doprinesemo razmeni pravničke misli i uopšte inovaciji pravničke primene prava u praksi”, rekao je prof. dr Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.
Skup je pozdravio i pomoćnik ministra pravde koji je ovom prilikom istakao da o nezavisnom pravosuđu koje postoji za građane, treba da se traži i mišljenje građana, posebno onih koji zauzimaju stavove na osnovu iskustava u suđenju
“Ono što mi očekujemo jeste da će novi Ustav omogući da građani imaju suđenje po zakonu, za sve istom. Zakon za sve isti i da je efikasno. Kada se neko pojavi na Sudu, sudi mu se po zakonu, sudi se svima isto. U istim situacijama iste odluke i to se dešava efikasno. Da bi se to desilo, potrebno je da sudije budu prvo stručne, da znaju šta je to zakon u datom slučaju, drugo da budu nepristrasni kako bi svima sudili isto, ne meni ovako, vama onako, a situacija ista. Potrebno je da budu marljivi da bi bilo efikasno suđenje i Ustav treba da predvidi da postoji određena vrsta sprovodljive odgovornosti u slučaju da nisu takve”, naveo je Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde.
Skup će trajati do 23. septembra, a naučne radove izlagaće preko 60 autora među kojima ima učesnika iz Rusije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.