Pravna pomoć žrtvama akušerskog nasilja

VIDEO K9: Žene koje su doživele neku vrstu nasilja ili nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama tokom trudnoće i porođaja, mogu se obratiti za besplatnu pravnu pomoć novoformiranom pravnom timu.

0
46

Tri pravnice formirale su tim za besplatnu pomoć ženama žrtvama nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji. Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković su putem društvenih mreža uputile poziv žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja da kontaktiraju njihov tim.

Zainteresovane žene bi do 1. aprila trebalo da dostave svoje kontakt podatke (ime, prezime i broj telefona) i opis događaja (hronologiju, ustanovu i datum događaja) na adresu koracizena@gmail.com, a tim će ih obavestiti o daljim koracima.

Cilj je, kako piše u pozivu, da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema.
Istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji koje je sproveo Centar za mame pokazalo je da 73% žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju, 74% nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a čak 96% žena nije bilo ponuđeno vodom u toku porođaja.

Dve trećine učesnica ovog istraživanja je odgovorilo da je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogućnost da biraju kako žele da se porode je imalo samo dve petine porodilja. Velikoj većini žena je onemogućeno da se kreću pred porođaj, kao i da zauzmu položaj koji im najviše odgovara.

Žene se žale na grubost, nedostatak empatije medicinskog osoblja i nedostatak privatnosti. Isto istraživanje je pokazalo da bi preko 60 procenata ispitanica želelo da im tokom porođaja podršku prisustvom pruži neka bliska osoba, kao i da medicinsko osoblje bude ljubaznije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.