Pravilno korišćenje dečijeg auto sedišta – ključ bezbednosti

VIDEO K9: Obuka medicinskih sestara koje rade u predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" o tome kako se pravilno koriste dečija sedišta u kolima počela je danas.

875

Ova obuka jedna je u nizu akcija organizovanih kako bi se podigla opšta svest o važnosti zaštite dece u saobraćaju u svostvu putnika u vozilima.

Tokom prethodnih akcija, u kojima se proveravala ispravnost dečijih sedišta u automobilima pokazala su da se čak 95 procenata ovih sedišta koristi nepravilno. Kako bi se ova poražavajućas lika popravila neophodna je sinhronizovana edukacija svih onih koji imaju kontakte sa decom, ističu iz Centar za promociju bezbednosti u saobraćaju, uz praćenje jasno definisanih saveta.

Ono što je takođe čest slučaj u vezi sa neispravnim korišćenjem dečijih sedišta u automobilima jeste kupovina neodgovarajućie veličine sedišta uzrastu samog deteta. Medicinske sestre koje su dana prošle obuku bile su izuzetno zadovoljne naučenim, a posebno time što sada mogu stečeno znanje da prenose dalje.

Tokom poslednjih nekoliko godina deca stradaju češće kao putnici u automobilu nego kao pešaci, pokazuju statistike. Ovoj akciji prethodile su još tri u istoj orgaanizaciji, u okviru kojih je stavljen akcenat na roditeljei njihovu edukaciju pre svega u smislu pravilne upotrebe dečijih auto-sedišta. Krajem maja i početkom juna bi trebalo da počne još jedna akcija ovog tipa, kojoj će biti cilj pre svega da poveća bezbednost dece tokom puteva koji ih očekuju u sezoni godišnjih odmora. Pored Centra za promociju bezbednosti u saobraćaju, ove akcije organizovane su od strane Udruženja “Roditelj” iz našeg grada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.