Pravda slepa za novinare

VIDEO K9: Novinari moraju da stanu u odbranu svoje profesije, što je moguće zajedničkim organizovanjem stalnih javnih rasprava i održavanjem slučajeva o ugroženosti i napadima na novinare visoko na medijskoj agendi događaja od javnog interesa, poručuju iz Novosadske novinarske škole.

0
35

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 2. februara oslobodio četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine jer, kako je objavljeno na sajtu suda, “nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su oni izvršioci ovog krivičnog dela”, usledile su negativne reakcije dela strukovnih udruženja iz naše zemlje, ali i iz inostranstva.

Nakon 25 godina dočekali smo sudsko finale ovog slučaja i svedoci smo da je sudstvo i ovog puta, na žalost, palo na ispitu pravde, rekla je tim povodom predsednica UO Novosadske novinarke škole, prof. dr Dubravka Valić Nedeljković.

Ona je podsetila da ni ostali slučajevi, poput smrti Dade Vujasinović, niti napadi na ostale poznate novinare do danas nisu rasvetljeni, javnost je postala imuna na njih jer nije bilo nikakvog pomaka kada je pravda u pitanju.

Valić Nedeljković izrazila je zabrinutost zbog podataka iz 2023. godine, koje je objavio NUNS, prema kojima su tokom prošle godine 111 puta bila direktno ugrožena prava novinara – zabeležena su, između ostalog, 42 pritiska i 29 pretnji, šest puta su bili potpuno onemogućeni da rade svoj novinarski posao, bila su 3 direktna napada i 1 slučaj u kojem je bila ugrožena privatnost novinara.

Kako se ovo ne bi dešavalo, tokom ove godine, naglasila je Valić Nedeljković, novinarska udruženja trebala bi da iskoriste sve svoje kapacitete te organizuju javne rasprave, a informacije o bilo kakvoj vrsti ugroženosti novinara potrebno je držati visoko na medijskoj agendi događaja od javnog interesa sve dok ti slučajevi ne dobiju zadovoljavajući epilog.

Više nije u pitanju samo integritet medija, uređivačke politike bliske vlasti ili one koja to nije, već same profesije koja mora da stane u odbranu same sebe, jer će, ukoliko se to ne desi, novinarstvo u Srbiji u potpunosti izgubiti svoju funkciju pritiska na donosioce odluka da se ponašaju etički, a bez njih to nema ko drugi da radi.

Apel je Novosadske novinarske škole, zaključila je naša sagovornica, “Ujedinimo se i krenimo sa javnim zagovaranjem. Ovo je poslednji trenutak”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.