Pravda dostižna ratnim veteranima

VIDEO K9: Da će pravda biti zadovoljena nadaju se ratni veterani nakon održanog prvog ročišta povodom tužbe za ratne dnevnice. Kako i sami kažu, održano ročište uliva poverenje i vraća nadu u pravosudni sistem Republike Srbije, kao i nadu da će dobii svoje ratne dnevnice koje su, kako kažu, nekim veteranima isplaćene, a nekima nisu.

2553
Vlada Srbije još pre sedam godina “pod plaštom socijalne pomoći” isplatila je ratne dnevnice za 10 hiljada  ratnih veterana iz pet opština na jugu Srbije, dok veteranima iz svih ostalih opština u Srbiji nije isplatila ratne dnevnice, navode u Udruženju ratnih veterana.
Smatrajući to vidom diskriminacije ratni veterani u brojnim opštinama tužili su državu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije. U Višem sudu u Novom Sadu održano je i prvo ročište.
“Sem izvođenja saslušanja ne bi trebalo da se izvode neki drugi dokazi, zato što je sve u pisanim dokumentima već prezentovano. Tako da je na Sudu samo da oceni, a to je čisto pravno pitanje, da li diskriminacija postoji ili ne”, rekao je Rade Zatezalo, saradnik advokatske kancelarije Aleksić. 
Zatezalo smatra da će dobiti ovaj spor, ali kako kaže, i ukoliko se to ne desi, u našem zakonodavstvu postoje pravna sredstva koja će sigurno iskoristiti do kraja. U Udruženju ratnih veterana kažu da im održano ročište uliva poverenje u sudstvo i nadaju se da će sam tok suđenja i utvrđivanja činjenica biti po pravu i zakonima i da će postići ono za šta su se godinama borili.
“Diskriminacija je izvršena samim tim što su jednom delu ratnih veterana isplaćene ratne dnevnica, a drugima nisu.  Svi smo bili isto vojno angažovani i svi smo se odazvali pozivu države. Prema jednima su primenjeni drugi aršini, a prema drugima nisu. Mi samo tražimo ono što pripada svima i što je nekome dato”, naveo je Željko Vukelić, Predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije .
Vukelić ističe da ne treba da se stvori pogrešna slika u javnosti da ratni veterani hoće novac za to što su ratovali, već da smatraju da nije pošteno da deo učesnika rata dobije dnevnice, a deo ne. Suma koju bi država trebalo da isplati ratnim vetaranima meri se milionima evra, kaže Vukelić, dodajući da bi veterani pristali i na kompenzaciju duga sa državom u vidu preklapanja dugova za porez, račune, radni staž.
“Nije sve u novcu, nego, eto, može da se nađe i modus, samo je potrebno da druga strana, Vlada, da sedne sa predstavnicima ratnih veterana i zastupnicima i da nađemo model kako da se to reši na najbolji i najbezbolniji način i po državu i po ratne veterane”, kazao je Vukelić. 
Postupak oko isplaćivanja ratnih dnevnica odnosi se na ratne veterane za period NATO bombardovanja 1999. godine. Vukelić kaže da su prema zakonima sva potraživanja za period od 1991. godine zastarela i da se oko tog perioda ne postavlja pitanje. Naredno ročište biće 17. februara, kada će biti održano saslušanje tužioca. Vremenski okvir koji je sud odredio za rešavanje ovog postupka je godinu dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.