Pravci razvoja obrazovanja

VIDEO K9: U Novom Sadu u toku je najveći multilateralni skup u ovoj godini koji je juče svečano otvoren. To su Peti dijalog o politikama u obrazovanju i Četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja.

0
385

Dve velike međunarodne konferencije, u sklopu saradnje NR Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1 China – CEEC Framework), održavaju se na Univerzitetu u Novom Sadu.

Ovaj najveći multilateralni skup u 2017. godini u Srbiji otvorila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da veruje da će dijalog doprineti učvršćivanju temelja saradnje u oblasti obrazovanja, koje je osnova za prosperitet svakog društva.

“Želja nam je da zajedničkim radom nadogradimo platformu za ukupno prosperitet svih, jer su akademski krugovi pokretači prosperiteta. Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope integralni je deo globalne inicijative “Pojas i put” koji je 2013. godine pokrenuo predsednik NR Kine Si Đi Ping. Iako je u geografskom smislu relativno mali, naš region predstavlja zanačajan elemenat i sponu u globalnoj slici za implementaciju ove inicijative, koju Republika Srbija smtra jednom od najvažnijih globalnih inicijativa u istoriji”, rekla je premijerka Ana Brnabić. 

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog prilike da naša zemlja intelektualnu elitu iz Kine i zemalja regiona ugosti u Novom Sadu – gradu koji je nosilac važne titule Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu, kao centra, kako je rekla, koji će stvoriti veće mogućnosti za mlade, podstaći ih da iniciraju pozitivne promene i inovativne ideje, koje će oni sami realizovati na nacionalnom i međunarodnom nivou.

“Kao predsednica Vlade želim da naglasim da smo svi svesni da na omaldini i njenom obrazovanju leži budućnost i prosperitet svake zemlje. Bez odgovarajućeg obrazovanja nema održivog razvoja ni jednog društva. Srbija je impresionirana uspesima koje Kina postiže u svim oblastima svog razvoja”, navela je Brnabić. 

Srbija je spremna za veće učešće u razmenama studenata, osnivanju obrazovnih asocijacija i razmeni iskustava i metodologije u obrazovanju. Govoreći o započetoj reformi obrazovanja kod nas, Ana Brnabić je rekla da se ona ne završava, jer moderno društvo stalno stavlja nove izazove.

Mi u sklopu saradnje Kien sa Evropom treba da pronađemo svoj interes, smatra ministar prosvete.

“Mislim da mi svi ovde iz ovih država Centralne i Istočne Evrope koje smo obuhvaćene ovom inicijativom treba da prepoznamo dugoročnu perspektivu i preduzmemo jasne korake kako bismo utvrdili naše zajedničke korake saradnje i međusobnog rada. To se može izraditi samo na zajendičkim principima, na prepoznavanju ključne zajedničke teme, definisanju prioriteta i kroz ovakav dijalog da se utvrde pravci i načini njihove realizacije”, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete RS.

Pored predstavnika državnih delegacija i ministarstava prosvete, na skupu učestvuju i predstavnici univerziteta sedamnaest zemalja, koji će tokom dva dana razgovarati o zajedničkoj strategiji izgradnje kapaciteta na polju obrazovanja,a pravci saradnje trebalo bi da budu dogovoreni u okviru Novosadske deklaracije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.