Prava deteta zagarantovana Konvencijom

VIDEO K9: Prava deteta zagarantovana su u našoj zemlji zahvaljujući Konvenciji o pravima deteta. U zgradi Skupštine Vojvodine poslednjeg dana maja međunarodnim skupom obeleženo je 30 godina od usvajanja te Konvencije.

0
227

Najznačajniji međunarodni dokument u oblasti prava deteta, Konvencija o pravima deteta, usvojena je 20. novembra 1989. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ovim dokumentom deci je obezbeđena dodatna zaštita i negu kako bi ona mogla da uživaju ljudska prava i slobode. Povodom 30. godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, održana je sednica u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

“Čovek u poziciji roditelja, pedagoga, dede ili babe sigurno brine i čini se za svoju decu, kako da budu zdravi ljudi i u fizičkom i u mentalnom smislu. To nije samo pitanje na pojedinačnom porodičnom nivou, to je istovremeno i društveni problem, kreiranje takvog društva, društvenog ambijenta i sistema vrednosti koji će na kraju rezultirati sve to”, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Bitno, kako je rekao, da se o pravim deteta razgovara i razmišlja ne samo na sednicama, već da to postane deo javnog govora u svakodnevnom životu. Potrebno je, kako je istaknuto, obezbediti adekvatnu obuku o pravima deteta u svim grupama koje rade sa decom.

“Komitet je izričito rekao da država Srbija treba da ojača napore i obezbedi adekvatnu obuku u vezi sa pravima deteta svim profesionalnim grupama koje rade sa decom i za njih, i izričito navodi članove parlamenta. Tako je ombdusman u saradnji sa UNICEF-om prošle godine, tokom Dečije nedelje, organizovao prvu obuku u vezi sa pravima deteta. Meni veoma drago što je Skupština APV prepoznala značaj ove teme, jer ovaj događaj predstavlja dalje podizanje svesti i senzibilizaciju o konceptu prava deteta”, naveo je Milan Dakić, zamenik Pokrajinskog ombudsmana.

Dečija prava su u velikoj meri ispoštovana, ali i dalje postoje određeni problemi u vezi sa primenom prava deteta za koja je potrebno naći rešenja.

“I u Vojvodini smo pronašli mnoga od tih rešenja, S partnerima u Vojvodini sarađujemo u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, deinstitucionalizacije dece u oblasti hraniteljstva i baš u toj oblasti vidimo da naši partneri veoma dobro prihvataju koncept socijalne inkluzije kako nijedno dete ne bi bilo izostavljeno”, istakla je Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Četiri osnovna principa na kojima je zasnovana Konvencija o pravima deteta i na kojima su zasnovana sva ostala su pravo deteta na život, opstanak i razvoj, participacija, nediskriminacija i najbolji interes deteta, a usvajanjem Konvencije pre 30 godina, država Srbija se obavezala da deci priušti kvalitetan i uspešan život.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.