Prava deteta iz Svratišta

VIDEO K9: Prava na detinjstvo i igru deci koja žive i rade na ulicama pokušava da pruži novosadsko Svratište za mlade. Ovih dana Svratištu su potrebni zimska garderoba i školski pribor za njihove korisnike.

362

Deca širom sveta juče su slavila Međunarodni dan prava deteta. Veliki je broj dece čija se prava sticajem okolnosti krše po raznim osnovama, bez obzira u kojoj zemlji žive.

Među njima su i mladi o kojima brine Svratište u Novom Sadu.

“Što se tiče naših korisnika često su prekršena njihova prava. U smislu da često moraju da rade i ako nisu u uzrastu da rade. Uskraćuje im se pravo na odmor. Uskraćuje im se pravo na igru. Mi se nekako u svratištu trudimo da se ta prava njima obezbede i da im se nadoknade. Da ovde imaju mesto sigurno gde mogu da se odmore, da se igraju i da nauče nešto”, rekao je Vuk Kockar, rukovodilac novosadskog Svratišta za mlade i decu.

Dolazak hladnih dana označava i povećan broj korisnika svratišta koje ovoj deci pruža privremeni dom, hrani ih i oblači, priprema za školu.

“Prosek naš dnevni u principu 35. S tim što kad stigne hladniji period bude i više nas 60. Nekada i 70. kada postoji neka priredba, neko dešavanje. Što se tiče potreba uvek nam je potrebna zimska garderoba, cipele tople, pantalone, duksevi, jakne – bilo šta građani imaju da daju”, naveo je Kockar.

Svratište za decu i mlade brine o korsnicima uzrasta do 19. godina. Pokušavaju da obuhvate što veći broj mladih i da im omoguće školovanje i na taj način što bolju pripremu za samostalan život kasnije.

“Naši korisnici su organizovani u dve škole. Znači, korisnici koji idu redovno u školu. I korisnici koji ovde pohađaju školu – u saradnji sa školom Milan Petrović. To je osnovno obrazovanje odraslih. Ovde su im organizovani časovi. Postoje dve smene. Što se tiče te podrške mi im je obezbeđujemo. A, što se tiče redovnog školovanja. Mi im pomažemo u izradi školskih zadataka, vežbanjima, posredovanju ka školi. Tako da pokrivamo i taj deo”, kazao je Kockar.

Ljudi dobre volje koji žele da pomognu ovoj deci, ono što su u mogućnosti mogu doneti u Svratište za decu i mlade koje se nalazi na Bulevaru Oslobođenja 39.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.