Praksa u advokaturi

VIDEO K9: "Pravna praksa u Srbiji kao mešavina anglosaksonskog i germanskog prava" naziv je predavanja koje je novosadski advokat Kalman Štanjo održao studentima treće i četvrte godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. Tom prilikom istaknuto je da je kod nas dominantno germansko pravo, sa primesama anglosaksonskog.

0
449

Praksa da se teorija koju studenti uče na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe potkrepi iskustvom iz prakse eminentnih advokata jedna je od retkih na čitavom Balkanu, rekao je redovni profesor i prodekan za nastavu ove visokoškolske ustanove Milorad Bajatović.

Anglosaksonsko i germansko pravo u našem pravosudnom sistemu, tj. u praksi, koriste i advokati i sudije i tužioci. Iako, kako napominje advokat, po Krivičnom zakoniku iz 2011. godine u praksi je dominantnije germansko pravo sa primesama anglosaksonskog.

“Anglosaksonski sistem je pravičniji i da je jednostavniji i izvodljiviji. Opet, tradicija je takva da se u našim krajevima primenjuje kontinentalni sistem. Međutim, on stalno evoluira. Nije to što je neko zapisao i tako ostane 500-600 narednih godina, on se menja. Evo, menja se anglosaksonski sistem, da se razumemo”, naveo je Štanjo.

U germanskom sistemu sudija presuđuje, zato prema mišljenju Štanja, suštinski posmatrano, anglosaksonski sistem mnogo je pravičniji, naročito sa aspekta osumnjičenog ili okrivljenoga, jer sudije je medijator i on pazi da postupak koji se vodi bude fer.

“Sva inicijativa je na strankama, s jedne strane tužioca, a druge strane okrivljenoga i njegove odbrane. A porota ili žiri, donosi odluku da li je neko kriv ili nije kriv i onda taj sudija anglosaksonskog sistema izriče presudu”, pojasnio je Štanjo.

Osim pravnika, na ovom fakultetu gostuju i poznati sportski radnici, te će idućeg ponedeljka akademcima gost predavač biti sportski delatnik Božo Maljković, najavili su iz ove ustanove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.