Praizvedba komične opere na Dan SNP-a

VIDEO K9: Na Dan Srpskog narodnog pozorišta, sutra će na sceni „Jovan Đorđević“ u večernjim časovima biti izvedena komična opera Dejena Despića "Pop Ćira i pop Spira". U podne je na sceni "Pera Dobrinović" na programu Svečana akademija na kojoj će, povodom 157. godišnjice postojanja, biti dodeljene godišnje nagrade pozorišta.

301

Izvedba dela Pop Ćira i pop Spira je pripremana više meseci, a praizvedbu priče o Sremčevim popovima u veseloj operi režirala je Ivana Dragutinović Maričić kojoj je ovo ujedno i prva prilika da radi u SNP.

“Ovakvo delo ne može da se radi na klasičan način, ne trpi klasičan pristup operskoj režiji. Ovde smo koristili elemente crtanog filma, slepstika, raznih drugih pozorišnih pozorišnih oblika koje smo uneli u ovu našu priču”, rekla je režiserka.

Ova komična opera biće izvedena sutra na sceni Jovan Đorđević“ od 19 časova, pod dirigentskom palicom Željke Milanović, koja je navela da će Pop Ćira i Pop Spira biti jedna vrsta prekretnice u dosadašnjem repertoaru SNP-a.

“Zbog toga što savremena dela koja nastaju poslednjih decenija ili, ne bih rekla čak i stotinu godina, nameću jednu novu vrstu scenskog iskustva i scenskog interpretatora. Muzički interpretatori moraju da budu visoko profesionalno obučeni, da budu višestruko školovani za ovakvu vrstu zahteva kakve nameće partitura, recimo, profesora Dejana Despića”, navela je Milanović.

Ova ustanova kulture sutra obeležava svoj 157. rođendan i tim povodom će u 12 časova na sceni „Pera Dobrinović“ biti održana Svečana akademija na kojoj će biti dodeljene godišnje medalje, nagrade i pohvale SNP-a.

“Zlatne medalje Jovan Đorđević dodelili smo akademiku Dejanu Despiću, čiju ćemo komičnu operu premijerno izvesti istog dana, zatim Dušanu Beliću, nekadašnjem direktoru Muzičkog centra i upravniku Srpskog narodnog pozorišta i Narodnom pozorištu iz Beograda, povod je jednostavan – ove godine obeležavaju 150 godina i, inače, imamo sa njima 
0152 višestruku saradnju”, najavio je upravnik SNP-a dr Zoran Đerić.

Srebrne medalje SNP dodeliće Muzičkoj omladini Novog Sada i Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Na sutrašnjoj svečanosti će biti predstavljeni i mladi dramski umetnici i operski pevači, novoprimljeni članovi SNP-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.