“Praistorijski fertilitet” u Rektoratu

VIDEO K9: U Izložbenom paviljonu Rektorata, u okviru obeležavanja desetogodišnjice postojanja Evropskog istraživačkog saveta, otvorena je izložba projekta "Rađanje", pod nazivom „Novo doba: život majke i bebe u neolitu“.

0
769

U projektu se istražuju ljudski i životinjski skeletni ostaci, biljni ostaci kao i arheološki predmeti.

Na izložbi su prikazani najsavremeniji istraživački procesi pomoću kojih arheolozi pokušavaju da dođu do novih saznanja u oblasti bioarheologije, neki od dosadašnjih rezultata istraživanja, kao i najlepši i najvredniji artefakti pronađeni na teritoriji Republike Srbije, poput predstave žita i kultnog hleba, figure boginje plodnosti, skulptura majke sa detetom i drugi predmeti.

“Projekat ‘Birth’ bavi se bavi se praistorijskim fertilitetom i u okviru projekta mi pokušavamo da razumemo kako su ljudi nakon 2 miliona godina evolucije, koje su proveli na demografskom minimumu, uspeli pre oko 10 hiljada godina da dožive porast fertiliteta”, rekla je Sofija Stefanović, koordinator projekta “Birth (Rođenje)”.

Projekat se zasniva na holostičkom pristupu fertiliteta i razumevanju skeletnih i kulturnih efekata na stope rađanja u periodu od 10.000 i 5.000 godina pre nove ere na centarlnom Balkanu. Svi eksponati pokazuju vezu između mame i deteta.

“Budući da su nove namirnice, poput žita, od tih pripitomljenih žitarica, ili mleka od pripitomljenih životinja, mogle biti sastav nove kašice za bebe, dakle, nove bebi-hrane koje je moglo omogućiti mamama da jednostavnije prehranjuju decu, da ih kraće doje, što je moglo da utiče na njihov fertilitet”, navela je Stefanović.

Institut Biosens je za potrebe predstavljanja projekta „Rađanje“ izložene artefakte dobio na pozajmicu od 12 muzeja širom Srbije, omogućivši posetiocima da na jednom mestu, u jedinstvenom kontekstu, vide praistorijske eksponate sa različitih lokaliteta.

Izložba je otvorena svakog radnog dana od 8 do 15 časova, do 2. aprila u Rektoratu univerziteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.