Požuriti sa dualnim sistemom obrazovanja

VIDEO K9: U Srbiji je što pre potrebno stvoriti zakonski okvir i reforme koje će omogućiti dualni sistem obrazovanja, rekao je Slavko Novaković, predsednik novosadske Unije poslodavaca u emisiji Otvoreni ekran. On je ocenio da je takva promena neophodna kako bi se smanjila nezaposlenost, a privreda dobila radnu snagu koja joj je zaista potrebna.

521

Ako iskreno želimo da zaposlimo i samozaposlimo ljude u Srbiji, pored donošenja Zakona o zanatstvu koji će postaviti standarde na nivou cele Srbije, neophodno je, rekao je Novaković, što pre uvesti i dualni sistem školovanja, koji predstavlja usku povezanost između obrazovanja i privrede.

“Mi 35,40 godina, to uvek tvrdim, a niko me nije demantovao, ne školujemo kadar za industriju, zanatlije, ima ih manjak na tržištu rada”, naveo je Novaković.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u martu je najavio uvođenje dualnog sistema obrazovanja, koji će, nakon promene zakonodavstva i stvaranja ostalih uslova, biti primenjiv od sledeće ili 2017. godine. Do sada, međutim, smatra Novaković, po ovom pitanju nije mnogo urađeno.

“Evo prave se radne grupe, ja sam zvan u radnu grupu za privredu, samo sam pitan, pošto sam već pet godina u tom nekom projektu za donošenje Zakona o zanatstvu, ali ništa od toga konkretno nema. Jedanaest zemalja jugoistočne Evrope je odmah donelo te zakone, samo Srbija još nije! Zašto nije”, pita Novaković.

Paradoksalno je, rekao je Novaković, da od 750.000 nezaposlenih u Srbiji imamo manjak odgovarajuće radne snage. Stizaće ulaganja od domaćih i stranih kompanija, ali nećemo imati radnika, zaključio je on, zato što ne školujemo kadar koji privredi zaista potreban.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.