Poznato prvih 10 finalista ovogodišnje Evrovizije

U prvoj polufinalnoj večeri 62. Evrovizije, koja se ove godine održava u prestonici Ukrajine, Kijevu, nastupilo je 18 zemalja, od kojih njih 10, Moldavija, Azerbejdžan, Grčka, Švedska, Portugal, Poljska, Jermenija, Australija, Kipar i Belgija idu u finale koje će se održati u subotu, 13. maja.

0
417

Srbija nastupa u drugoj polufinalnoj večeri, u četvrtak, 11. maja, a naša predstavnica Tijana Bogićević pesmom “In too deep” nastupiće prva.

U drugom polufinalu predstaviće se još i Austrija, Rusija, Makedonija, Malta, Rumunija, Holandija, Mađarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvatska, Norveška, Švajcarska, Belorusija, Bugarska, Litvanija, Estonija i Izrael.

Pored finalista iz dve polufinalne večeri direktan prolaz u finale Evrovizije imaju članovi takozvane “Velike petorke”, tj. Italija, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija i domaćin događaja, Ukrajina.

Glasanje se obavlja po sistemu žirija i glasanja gledalaca.

Zbog zabrane ulaska ruske predstavnice Julije Samojlove u Ukrajinu, Rusija je odlučila da ne učestvuje na takmičenju.

Evroviziju je otvorio predstavnik Švedske, pevač Robin Bengtson, pesmom “I can’t go on”.

U polufinalnim takmičenjima učestvuje po 18 zemalja, a u finale, koje se održava 13. maja, ulazi po 10 najboljih kompozicija. Njima će se u finalu pridružiti i predstavnici zemalja takozvane “velike petorke”, Nemačka, Španija, Velika Britanija, Italija i Francuska koje, uz domaćina takmičenja, imaju direktan plasman u finale.

Najpopularnije muzičko takmičenje u Evropi ove godine se održava u glavnom gradu Ukrajine, zahvaljujući pobedi prošlogodišnjoj pobedi Džamale sa pesmom “1944”.

Ovo je drugi put da je Ukrajina domaćin takmičenja, prethodni put su domaćini bili 2005.

Portugal i Rumunija su se vratile nakon odsustva 2016. godine, dok se Bosna i Hercegovina povukla sa takmičenja zbog finansijskih poteškoća, a Rusija zbog zabrane ulaska u Ukrajinu njihove predstavnice.

U prvom polufinalu nastupili su Švedska, Gruzija, Australija, Albanija, Belgija, Crna Gora, Finska, Azerbejdžan, Portugal, Grčka, Poljska, Moldavija, Island, Češka, Kipar, Jermenija, Slovenija, Letonija.

Druge polufinalne večeri takmiče se Srbija, Austrija, Makedonija, Malta, Rumunija, Holandija, Mađarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvatska, Norveška, Švajcarska, Belorusija, Bugarska, Litvanija, Estonija i Izrael.

Glasaće publika i žiri iz zemalja učesnica drugog polufinala, kao i direktnih finalista Nemačke, Ukrajine i Francuske.

Rusija je trebalo da nastupi pod rednim brojem tri u ovom polufinalu, ali su odustali od takmičenja nakon što je ukrajinska vlada zabranila njihovoj predstavnici Juliji Samojlovoj ulazak u zemlju.

Srpska predstavnica izvešće u Međunarodnom izložbenom centru pesmu “In Too Deep” u pratnji vokala Jelene Đurić, Sanje Bogosavljevć i Jelene Pajić i uz ples Borisa Vidakovića.

“Jako sam srećna i zadovoljna, osećam se sigurno na toj sceni. Jeste velika scena, ali osećam se kao da sam je ja napravila, tačno mi paše. Nemam nikakve sumnje da ćemo odraditi odličan nastup. Jedva čekam 11. maj”, izjavila je Bogićević nakon druge probe.

Pre tačno 10 godina Marija Šerifovć je sa pesmom “Molitva” pobedila na najgledanijem muzičkom takmičenju i dovela “Evrosong” u Beograd.

Oba polufinala, kao i finale 62. “Pesme Evrovizije”, gledaoci će moći da prate u direktnom prenosu na kanalima RTS 1 i RTS Satelit. (RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.