Poziv poljoprivrednicima da koriste subvencije

VIDEO K9: Subvencije koje stoje na raspolaganju poljoprivredncima još uvek nisu maksimalno iskorišćene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i resornom sekretarijetu. Oni apeluju, naročito na mlade ljude, da iskoriste ova sredstva i obezbede sebi sopstveni biznis na selu.

96

Poljoprivrednici Banata slabije su koristili subvencije sa pokrajinskog i republičkog nivoa, rečeno je tokom jučerašnjeg obilaska opštine Plandište i farme „Srećna koza“ u Velikom Gaju.

Ta farma je, kako je istaknuto, primer dobre prakse kako mali i srednji poljoprivrednici organizuju svoju proizvodnju i prave proizvode sa dodatnom vrednošću.

“Ovo je produkt svega onoga što zadnjih godinu i po dana pričamo i radimo da imamo prodaju i proizvodnju mesa i mleka na kućnom pragu. Dakle, tamo na licu mesta da može da odbaci, ne da imamo veliku industriju nego mnogo ovakvih malih prerada. To smo omogućili našim propisima”, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević pozvao je poljoprivrednike da prate konkurse Sekretarijata i ostvare pravo na bespovratna sredstva.

“Ono što smo zapravo zaključili na sastanku sa poljoprivrednicima iz cele opštine Plandište jeste činjenica da poljoprivrednici iz ovoga kraja slabije koriste subvencije. Ja, u ovom slučaju, govorim o pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu. Dakle, ne smemo to dozvoliti. Poljoprivrednici iz ovog kraja takođe moraju da budu dovoljno aktivni, da prate konkursne linije, da apliciraju i da ostvare pravo na bespovratna finansijska sredstva, dakle na subvencije. Evo, ove godine imali smo samo nekoliko poljoprvirednika sa teritorije opštine Plandište. Troje njih je dobilo subvencije za navodnjavanje. Imamo jednog mladog poljoprivrednika koji je dobio “start up” iznos od milion i po dinara za podizanje novog zasada višnje”, naveo je Radojević.

On je dodao da bespovratna sredstva za startap program poljoprivrednika mlađih od 40 godina iznose i do 90 odsto, a onda im raspolaganju stoje i ostale agrarne mere Pokrajinskog sekretarijata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.