Požarevac spreman za 56. Ljubičevske konjičke igre

VIDEO K9: U Požarevcu je sve spremno za nove Ljubičevske konjičke igre koje počinju u petak, 30. avgusta, na gradskom hipodromu. Ko će biti novi Vitez Ljubičeva saznaćemo u nedelju, 1. septembra.

0
321

Čuvene Ljubičevske konjičke igre, 56. po redu, biće i ove godine održane prvog vikenda u septembru, na radost svih Požarevljana, kao i ljubitelja konjičkog sporta i konjičkih veština.

Tradicionlano, simboličnim otvaranjem kapije Požarevca započeće ova Međunarodna turističko – sportska manifestacija. Od svečanog defilea učesnika do završnog nadmetanja višebojaca posetioci će moći da navijaju za svoje favorite, ali i uživaju u raznovrsnom programu i nastupima naših poznatih narodnih i zabavnih izvođača.

„30. avgusta, na dan kada je ustvari centralni defile i otvaranje Ljubičevskog višeboja u gradu, nakon glavnog dela programa, imaćemo koncert Miloša Radovanovića i koncert Sergeja Ćetkovića”, najavio je Vasilije Baldić, direktor TO Požarevac.

Ova manifestacija počiva na tradiciji ergele Ljubičevo, jedne od najstarijih u Srbiji, koju je 1853. osnovao knez Miloš Obrenović. Ime Ljubičevu dao je knez Mihailo, u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu, suprugu kneza Miloša.

Program igara, koji je isprepleten običajima, tradicijom i kulturom obuhvata unikatni Ljubičevski višeboj, voltižovanje dece, izložbu grla, daljinsko jahanje, utakmicu u preskakanju prepona, galopske i kasačke trke.

Ljubičevski višeboj je po originalnosti, lepoti i dinamičnosti jedinstveno nadmetanje u pet tradicionalnih disciplina, seča sabljom, gađanje kopljem, kurirsko jahanje, gađanje strelom i gađanje topuzom.

Viteška pobednička ruka višeboja, osim novčane nagrade, primiće pehar, plašt i sablju. Sablja je unikatna, skovana 1998. godine za viteza Ljubičevskih igara i svaki novi pobednik višeboja dobija je od svog prethodnika kako bi je sa ponosom čuvao do sledećih igara. Sablja ima ugraviran viteški moto: „Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti“.

Na kraju igara, 1. septembra, saznaćemo da li će Marko Milenković (28), trener konja iz Požarevca, uspeti da po četvrti put uzastopno ponese titulu „ljubičevskog viteza”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.