Povremeni porodični smeštaj u Novom Sadu primer za ostatak Srbije

VIDEO K9: U Novom Sadu je održana konferencija o benefitima povremenog porodičnog smeštaja porodicama u kojima postoje deca ometena u razvoju.

0
479

“Potencijali i iskustva porodičnog smeštaja u podršci biološkoj porodici i
prevenciji institucionalizacije”, tema je konferencije koja je u našem gradu okupila stručnjake iz oblasti sistema socijalne zaštite, a povodom Međunarodnog dana porodice i dana Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad.

Usluga povremenog porodičnog smeštaja, kao vid podrške biološkim porodicama, sprovodi se, kako je rečeno, jedino u Novom Sadu.

“Ova usluga je u stvari podrška biološkoj porodici, koja brine o detetu sa smetnjama u razvoju. Svi znamo koliko je teško danas brinuti o deci, a posebno kada imate dete sa smetnjama u razvoju a na lokalnom nivou nema dovoljno usluga. Ova usluga podrazumeva da hranitelj pet dana mesečno preuzme brigu o detetu, podrže biološku porodicu, da roditelji, majka, otac, mogu da brinu ili o drugoj deci, ili da se posvete sebi, da zadovolje neke sopstvene potrebe”, istakla je Ivana Koprivica, direktorka novosadskog Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Na skupu je bilo reči i o pružanju usluge povremenog porodičnog smeštaja dece ometene u razvoju, dosadašnjim iskustvima korisnika, kao i načinima apliciranja porodica u kojima postoje deca ometena u razvoju.

Svoja iskustva su podelile kako biološke porodice koje primaju ovu uslugu, tako i hraniteljske koje pružaju uslugu smeštaja.

“Mi smo u usluzi od samog početka, on sad ima deset godina, dakle od njegove 6
godine,od samog pilot projekta i potpuno smo zadovoljni ovim. Kod ovog modela prvo zato što mogu da planiram neko svoje vreme, Marko je zbrinut dobro, njegova hraniteljica u ovom slučaju je baka, što je malo specifična situacija, ali ja znam kada mogu za sebe da imam svoje slobodno vreme. Pored njega imam još dvoje dece, koja isto zahtevaju vreme sa mamom i tatom, tako da meni ovo zaista znači”, rekla je Ivana Gostojić.

Usluga povremenog porodičnog smeštaja od velike je koristi kako biološkim
porodicama koje odgajaju dete sa smetnjama u razvoju, ali i deci koja tu uslugu koriste,
jer su u prilici da menjaju socijalno okruženje, izdvajaju se iz poznatih okruženja,
upoznaju nove ljude i stiču nova iskustva.

Ova usluga podrazumeva da hraniteljska porodica posveti 40 sati mesečno detetu sa smetnjama u razvoju, a raspoređivanje navedene satnice u okviru jednog meseca se vrši po slobodnom izboru.

“Usluga povremenog smeštaja je veoma značajna usluga i nalazi se na onome što zovemo kontinuum usluga podrške biološkoj porodici koja se suočava sa poteškoćama i problemima. Podrška biološkoj porodici je presudna i krucijalna i sve više treba da investiramo u prevenciju, kako ne bi došlo do necelishodnog izdvajanja deteta iz porodice. Znamo da je porodica prirodno okruženje za rast i razvoj deteta i samo u izuzetnim okolnostima izdvajanje ima smisla”,navela je Vesna Dejanović iz UNICEF-a.

 

“Usluga povremenog smeštaja jeste nešto što je veliko i važno i značajan segment sistema, koji treba da pomaže porodice, da se svi resursi do maksimuma podignu, ali isto tako i da se omogući predah porodicama da bi mogle da funkcionišu u najboljoj mogućoj meri “, kazala je Ljubica Kuridža iz SOS ,,Dečje selo”.

Primer dobre prakse sprovođenja ovog programa u Novom Sadu, kako je rečeno, treba da bude primer i ostalim opštinama sa teritorije Srbije da ga slede i omoguće povremeni porodični smeštaj porodicama sa decom ometenom u razvoju.

“Svedoci smo već duži niz godina da bez organizovane društvene pomoći, porodica otežano opstaje i brine o svojim najslabijim članovima. Nažalost, to su najčešće deca. Posebno su osetljive porodice koje brinu o deci sa smetnjama u razvoju, koje su u riziku od izdvajanja dece, jer još uvek nemamo dovoljno usluga na lokalnom nivou koje bi podržale porodicu i brigu o detetu sa smetnjama u razvoju”, rekao je pokrajinski sekretar Predrag Vuletić.

Uslugu povremenog smeštaja na području Novog Sada trenutno prima 21 dete, a pružaoci usluga su 15 hraniteljskih porodica, koji za pružanje povremenog smeštaja dobijaju minimalnu nadoknadu u iznosu od 7 hiljada dinara, dok je ova usluga za biološke porodice besplatna.

Zainteresovani mogu da se jave Centru za socijalni rad ili Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu sa potrebnom dokumentacijom i da prođu adekvatnu obuku, nakon čega će biti spojeni sa hraniteljskom porodicom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.