Povodom Dana žena održan protestni marš u Beogradu, tokom šetnje napadnuti LGBT aktivisti

U protestnom maršu "Rad, a ne glad, hrana, a ne oružje", koji je održan danas u Beogradu povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, učestvovalo je oko 1000 ljudi.

0
232

Kako je saopštila organizacija “Žene u crnom”, koja je jedan od organizatora, trasa marša bila je od Filozofskog fakulteta do Centra za kulturnu dekontaminaciju, a kolona se zaustavljala kod zgrade Predsedništva, Vlade i sedišta ministarstava u Nemanjinoj ulici.

Na trgu Slavija, razvijen je transparent “Ako žene stanu, staće ceo svet”, a zatim su položeni karanfili na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Na spomenik Petru Petroviću Njegošu okačena je kecelja sa natpisom “Podržavam ženski štrajk”.

“Ovu akciju izvele su Žene u crnom kako bi uputile podršku aktivistkinjama i aktivistima ove i drugih organizacija koje su se proteklih dana našle na udaru pretnji jer su kecelje sa natpisima ‘Podržavam ženski štrajk’, ‘Nauka je ženskog roda’ i ‘Abortus je žensko pravo’ postavili na spomenike Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću, patrijarhu Pavlu, Nikoli Tesli i Borislavu Pekiću”, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navele su da je tom akcijom “skrenuta pažnja na nevidljiv i neplaćen ženski rad, ugrožavanje radnih i reproduktivnih prava žena, zamah u klerikalizaciji društva, odlaganje uvodjenja seksualnog obrazovanja u škole, kao i manje prisustvo spomenika važnim ženama iz srpske istorije u javnom prostoru”.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon marša, otvorena je izložba umetnika Reze, izbeglice iz Irana, kojom je obeleženo 100 godina od ubistva Roze Luksemburg.

Početak protestnog marša obeležio je incident kada su prilikom dolaska na marš nepoznate osobe napale aktiviste udruženja “Da se zna!”.

Organizatori protestnog marša su osudili taj incident i zatražili od nadležnih da pronađu i kazne odgovorne. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.