Poverenica: Zakon o presađivanju organa što pre da uđe u proceduru

Poverenica Brankica Janković uputila je inicijativu ministarki zdravlja Danici Grujičić da se što hitnije stave u proceduru izmene Zakona o presađivanju organa i Zakona o ćelijama i tkivima.

0
46

Upućivanje zakona u proceduru potrebno je kako bi se ponovo uspostavio potpuni pravni okvir i omogućila transplantacija organa i tkiva sa umrlih osoba, čime bi se spasili životi pacijenata kojima od vremena čekanja na transplantaciju zavisi ne samo kvalitet, već i sama dužina života, ističe se.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je navela da joj se obratilo više građana koji su ukazali na problem u vezi sa transplantacijom organa i velikom listom čekanja, kao i činjenicu da su 2021. transplantacije praktično stale, odnosno da ih je urađeno samo pet, zbog čega se osećaju odbačeno i diskriminisano.

“Za mnoge od njih transplantacija je ujedno i poslednja nada za preživljavanje ili kvalitetniji život”, navela je Janković i dodala da je, polazeći od svojih nadležnosti, Ustava i Konvencije o ljudskim pravima i biomedici, uputila inicijativu kako bi se što hitnije nastavile sve započete aktivnosti za rešavanje tog važnog pitanja.

U saopštenju se podseća da se poverenica već obraćala nadležnom ministarstvu i da je, prema navodima tadašnjeg Ministarstva zdravlja – Uprave za biomedicinu, pripremljen nacrt sa izmenama zakona.

Ustavni sud je proglasio neustavnim odredbe koje su propisivale uslove za darivanje ljudskih organa i tkiva sa umrlih i predviđale pretpostavljenu i opozivu saglasnost umrlog za doniranje, tako da od novembra 2021. ne postoji pravni okvir koji uređuje uslove i postupak presađivanja ljudskih organa i tkiva sa umrlih osoba.

(FoNet)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.