Poverenica: Ubistvo devojčice upalilo crveni alarm, treba pokrenuti pitanje odgovornosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da poslednje ubistvo u Vršcu, u kojem je otac ubio dvogodišnju ćerku, na najsuroviji način ukazuje na razmere problema sa kojim se suočavamo te da je krajnje vreme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju.

0
45

“Imajući u vidu da je majka devojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dete, neophodno je da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti”, kazala je Janković.

“Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene”, dodala je ona.

Poverenica je dodala da u godišnjim izveštajima redovno ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta svih nadležnih službi, naročito u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, kako bi mogle adekvatno da pruže podršku i pomoć, posebno onima koji su pretrpeli neki vid nasilja.

Janković je apelovala i na medije da se u ovom i u svim slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa i relativizacije problema, kao i da poštuju profesionalne i etičke standarde u izveštavanju. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.