Poverenica preporučila Vučeviću uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u Vladi Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je mandataru Milošu Vučeviću preporuku za unapređenje ravnopravnosti, koja se odnosi na uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca.

0
10

Janković je u preporuci navela da se Srbija, prema podacima Interparlamentarne unije (IPU) i UN Women, nalazi na 39. mestu u svetu po broju zastupljenosti žena na ministarskim pozicijama (36 odsto), dok je po broju žena u parlamentu na 47. mestu sa 34,8 odsto, saopštio je njen kabinet.

Prema njenim rečima, neophodno je nastaviti i unapređivati takve trendove, jer je uravnoteženo učešće muškaraca i žena u odlučivanju kreiranja javnih politika jedan od prioriteta za sveukupan razvoj društva, obezbeđivanje pravednije raspodele uticaja, korišćenje potencijala svih članova društva i obezbeđenje održivog razvoja.

“Imajući u vidu da uravnotežena zastupljenost polova postoji kada je zastupljenost jednog od polova između 40 i 50 odsto u odnosu na drugi pol, poželjno je da ovakav odnos polova bude zastupljen i u sastavu Vlade”, navela je Janković.

Naglasila je i da ravnomerna zastupljenost žena na pozicijama odlučivanja ne sme biti samo deklarativno ispunjenje kvota, već da je u “srži tog pitanja da se iskoristi pun spektar talenata i perspektiva koje jedno društvo ima”.

Poverenica je podsetila i na to da su u izveštaju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) od 28. februara 2024. godine date preporuke sa ciljem da se dodatno unapredi sprovođenje izbora, a u kojima se pored ostalog ističe potreba da se uspostave dodatni mehanizmi i podsticaji kako bi se, osim većeg učešće žena u političkom životu, povećala njihova vidljivost i unapredila njihova uloga u politici.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.