Povećanje energetske efikasnosti

VIDEO K9: Skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio je danas set zakona iz oblasti energetike i rudarstva o kojima će narodni poslanici raspravljati na sednici Skupštine Srbije u četvrtak, 15. aprila.

0
12

Set od četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva koji su danas usvojili članovi Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, odnose se na korišćenje obnovljivih izvora energije, energetsku efikasnost i racionalnu upotrebu energije, kao i izmene i dopune Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje je podnela Vlada Srbije.

O ovom setu zakona je bilo reči i u petak na javnom slušanju Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanke Atanacković, predloženi „zakoni predstavljaju dalje usaglašavanje sa evropskim direktivama u svim“ ovim oblastima, a suština je da svi ovi zakoni, pored toga što će, pored usaglašavanja sa direktivama iz oblasti energetike, biti usaglašeni i sa zahtevima koji se tiču zaštite životne sredine.

Atanacković je navela da je predloženi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije prvi poseban zakon koji obrađuje tu materiju.

Ona je istakla da je „uveden institut kupca proizvođača“ koji omogućava građanima, domaćinstvima, fizičkim i pravnim licima da pored toga što su potrošači, budu i proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić rekao je da se u našoj zemlji gubi oko 40 odsto ukupno proizvedene energije zbog toga što su objekti energetski nedorađeni, te da će Uprava za energetsku efikasnost, čije je osnivanje predviđeno ovim zakonom, u svojoj nadležnosti imati podsticaje za zamenu stolarije, zaštitu fasada i njihovu izolaciju, kao i podsticaje za zamenu kotlova koji koriste fosilna goriva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.