Povećani zatvorski kapaciteti u Srbiji

VIDEO K9: U protekle četiri godine, kapaciteti u srpskim zatvorima povećani su za 50 odsto, a uslovi za boravak u zatvorima podignuti na viši nivo u skaldu sa evropskim standardima, rekao je danas Ministar pravde Nikola Selaković nakon obilaska renoviranih delova Okružnog zatvora u Beogradu.

395

Od 2012, a posebno u protekle dve godine Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uložili mnogo energije i snage da se stanje u zatvorima poboljša, rekao je Selaković.

Osvrćući se na izveštaj Saveta Evrope o stanju u srpskim zatvorima 2014. godine, ministar pravde je ukazao da u srpskim zatvorima sada boravi oko 10.000 lica, a smeštajni kapaciteti iznose skoro 9.500 mesta, za razliku od 1. januara 2012, kada je u zatvorima boravilo skoro 11.000 lica na nešto manje od 7.000 mesta.

To znači da je 2012. godine u proseku 157 lica bilo smešteno na 100 realnih zatvorskih mesta, a Srbija je zbog toga bila na poslednjem mestu prema podacima Saveta Evrope.

On je istakao da je ono što je pored brojnih rekonstrukcija i revitalizacija zatvorskih ustanova pomoglo smanjenju prenatrpanosti zatvora u Srbiji jesu i sve češća primena alternativnih sankcija.

Ministarstvo pravde je, kako je podsetio, uspostavilo širom Srbije 25 povereničkih službi za kontrolu izvršenja alternativnih sankcija, zbog čega se broj lica koja ne moraju da budu u zatvorskim ustanovama, već pod alternativnim sankcijama za samo godinu dana povećao za 115 odsto.

Selaković je podsetio da se u proteklom periodu radilo i na rekonstukciji zatvora u Nišu, Subotici, Leskovcu, Kazneno popravnom zatvoru u Valjevu za maloletnike, kao i Vaspitno popravnom domu za maloletnike u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, planiran je početak izgradnje novog zatvora u pančevu kapaciteta 500 mesta, do kraja ove godine krenuće i izgradnja zatvora u Kraljevu, a radiće se i na revitalizaciji drgih kaznenih ustanova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.