Povećana tražnja za pšenicom

VIDEO K9: Ove nedelje na berzi je za pšenicom povećana tražnja i slabija ponuda, a ovaj trend mogao bi biti zabeležen i dogodine, s obzirom na manje površine koje su zasejane ovom žitaricom.

0
42

Sredina oktobra je i polovina optimalnog roka za setvu pšenice, a ove godine su kod nas primetne manje površine zasejane ovom žitaricom.

Na Produktnoj berzi Novi Sad je prethodne nedelje, za razliku od kukuruza i soje, cena pšenica je imala uzlazni trend na robnom berzanskom tržištu, a prvi radni dan ove nedelje doneo je povećanu tražnju za primarnim poljoprivrednim kulturama.

Tržište pšenice beležilo je slabu aktivnost učesnika čak četiri uzastopne nedelje, da bi u ponedeljak bila povećana tražnja za hlebnim žitom, ali i slabija ponuda, kazala je Andrea Matijašević iz Produktne berze Novi Sad.

Kada je reč o kukuruzu, prošle nedelje nije bilo veće aktivnosti u trgovanju, dok je početak ove nedelje obeležila povećana tražnja u odnosu na ponudu.

Matijašević dodaje da je zaključenje berzanskih ugovora u trgovanju kukuruzom dodatno otežavala razlika u ceni između ponude i tražnje.

U odnosu na prethodnu nedelju, ove je primetna je slabija ponuda, ali i blagi rast cene sojinog zrna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.