Povećan broj požara na otvorenom

VIDEO K9: Vremenska prilike ovih dana idealne su za prolećna spremanja na otvorenom, ali i za izbijanje nekontrolisanih požara na krčevinama. Uprava za vanredne situacije podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

0
173

Proteklih nedelja registrovan je veliki broj požara na otvorenom, koji su u velikoj meri izazvani spaljivanjem ostatak tokom prolećne pripreme zemljišta.

Gradska uprava za vanredne situacije apelovala je na građane da odgovornim postupanjem spreče izbijanje požara i doprinesu očuvanju prirode i materijalnih dobara.

Zakonom o zaštiti požara zabranjeno je nekontrolisano spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja, a takođe je zabranjeno i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200m od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Podsećaju i da je obaveza svakog pojedinca da, ako primeti mogućnost izbijanja požara, o tome odmah obavesti nadležnu policijsku stanicu.

Inspektori Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu najavili su u narednom periodu pojačan nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru.

Za nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara propisane su visoke novčane kazne, od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, od 150.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

Za fizička lica kazna je 10.000 dinara, a ukoliko požar uzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.