Povećan broj požara na otvorenom

VIDEO K9: Lepo prolećno vreme donelo je i povećan broj požara na otvorenom prostoru gde je, podsećaju građane još jednom iz MUP-a, zakonom zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća.

0
57

Od sredine marta do danas je evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru, a iz  Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, apeluju na građane da ne pale travu, nisko rastinje i smeće na otvorenom.

„Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana”, rekao je načelnik Odeljenja za VSJ, Nedeljko Gagić.

Gagić je podsetio da je zakonom zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru, kao i ostataka strnih useva te loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih odredbi zakona zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

„Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe, a sve sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti naših građana“, dodao je Gagić.

Od 1. januara do 25. marta na teritoriji Srbije evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.