Povećan broj malih pacijenata i obavezni pregledi u Domu zdravlja

VIDEO K9: Primećen je povećan broj pacijenata koji se javljaju na pregled kod pedijatra, a razlog je grip, saopštio je novosadski Dom zdravlja. Osim toga, u Domu zdravlja podsećaju roditelje dece uzrasta sedmog razreda da je u ovoj godini obavezan oftamološki pregled učenika.

424

Dokazano je prisustvo virusa gripa kod nekolicine obolelih i time potvrđena dijagnoza, saopštila je novosadska pedijatrija.

Grip je akutno virusno oboljenje sa naglim početkom, visokom temperaturiom, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, suvim kašljem, suznim očima i  malaksalošću.
Simptomi traju 5-7 dana i ne leči se lekovima. Preporučuje se odmaranje, hidracija toplim napicima, C vitamin i skidanje temperature.

U dečijem uzrastu klinička slika je ista, s tim da mlađi uzrast teže podnosi sve nabrojane simptome i reaguje i crevnim simptomima (proliv, mučnina,  povraćanje).

Kad dete ide ka ozdravljenju, ostaje jedan zreo kašalj, tj, iskašjavanje koje kod dece može da traje i po nedelju dana, što ne treba da plaši roditelje, kažu lekari, ukoliko je dete raspoloženo, dobrog apetita i bez povišene temperatite.

Takođe, u Domu zdravlja podsećaju roditelje učenika VII razreda osnove škole da njihova deca u ovoj školskoj godini treba da obave preventivni oftalmološki pregled. Stoga Dom zdravlja obaveštava sve zainteresovane da učenici  7. razreda osnovne škole i tokom  zimskog raspusta mogu da obave ovaj pregled na Odeljenju oftalmologije Doma zdravlja „Novi Sad“, objekat „Jovan Jovanović Zmaj“ na 3. spratu, soba br 316.

Potrebno je prethodno dogovoriti termin pregleda na tel 4879 479.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.