Potvrđeni mandati novim poslanicima

VIDEO K9: U Skupštini Srbije danas je održana konstitutivna sednica novog saziva na kojoj su potvrđeni mandati poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila.

0
12

Konstitutivna sednica novog saziva Narodne skupštine Srbije, trinaestog od obnove višestranačja, održana je danas, a prvi posao bio je verifikacija mandata novoizabranih poslanika.

Potvrđivanjem najmanje dve trećine mandata parlament je konstituisan, a zatim je usledio izbor rukovodstva. Bivši predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić se poslednji put obratio sa ove funkcije.

On je dodao da je bio zadovoljan i međustranačkim dijalogom

Za predsednika parlamenta Srpska napredna stranka kandidovala je, na predlog svog lidera Aleksandra Vučića, Vladimira Orlića, dosadašnjeg potpredsednika Skupštine Srbije. Parlament će imati sedam potpredsednika u skladu s dogovorom predstavnika izbornih lista koje su se izborile za parlamentarni status. Nakon dve godine u klupe se vraćaju i zastupnici opozicije. Novi saziv parlamenta čini 120 zastupnika sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a 31 sa liste “Ivica Dačić – Premijer Srbije”.

Kako je dogovoreno na konsultacijama parlamentarnih stranaka, danas su u skupštini samo verifikovani mandati i položena zakletva, dok je nastavak sednice i izbor predsednika planiran za sutra od 10 časova

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.