Potvrđena odgovornost holandskih mirovnjaka za Potočare

Holandski Apelacioni sud potvrdio je da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 300 Muslimana koji su proterani iz holandske baze UN u blizini Srebrenice, nakon što su to područje zauzele trupe bosanskih Srba, javlja Rojters.

0
527

“Sud je zaključio da je država Holandija postupala protivpravno”, rekao je sudija Gepke Dulek , prenosi AFP.

Sudija je dodao da su holandski UN mirovnjaci olakšali bosanskim Srbima da razdvoje muslimanske muškarce i dečake, te da su morali da znaju da postoji “realan rizik da se oni suoče sa nečovečnim postupanjem ili likvidacijama”.

Ovom pravosnažnom odlukom potvrđena je odluka iz 2014. godine prema kojoj su holandski mirovnjaci mogli da znaju da će, bosanski Srbi ubiti muškarce koji su tražili utočište u bazi u selu Potočari, ukoliko budu prisiljeni da je napuste – kao što jesu.

Presuda je pravosnažna i izrečena je u drugostepenom postupku po tužbi koju su podnele “Majke Srebrenice” protiv Holandije.

Prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice.

Na prvostepenu odluku žalila se holandska vlada, tvrdeći da oni nisu mogli da znaju da će muslimani biti ubijeni nakon povlačenja holandskih trupa. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.