Potrošači protiv nepravde

VIDEO K9: Neposredno pred održavanje sednice Skupštine grada, ispred zgrade Skupštine članovi Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ održali su javni skup kojim su želeli da ukažu i podsete da problemi građana u vezi sa naplatom dugovanja Informatici i ZIG-u još uvek nisu rešeni.

0
596

Problemi potrošača se odnose na JP Zavod za izgradnju grada i JKP Informatika. Iz udruženja Prosperitet tvrde da su 2004. godine, po starom Zakonu o planiranju i izgradnji, graditelji individualnih stambenih objekata sklopili ugovore sa tadašnjim JP Zavod za izgradnju grada za izmerenje komunalnih obaveza za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, što obuhvata 3.000 porodičnih domaćinstava.

Tada je ZIG doveo potrošače u zabludu ponudivši im štetne ugovore, tvrde u udruženju „Prosperitet“.

“Štetni su ugovori, jer su potrošače doveli u zabludu da će svoje obaveze moći da izmire na 240 rata, a da pri tome nisu objasnili da će se primeniti eskontna stopa i kamata komfornom metodom obračuna, koju je Ustavni sud 2012. proglasio nezakonitom. A eskontnu stopu je primenilo jedno javno preduzeće, što nema nikakvog smisla, kao da je banka. Ti ugovori su toliko štetni za drugu stranu ugovornice, još gore nego da su uzeli kredit u švajcarcima”, rekao je Radomir Ćirilović, Udruženje „Prosperitet“.

Prema tim ugovorima, kaže Ćirilović, građani su osnovni dug otplaćivali, a nakon više godina, dug se skoro trostruko uvećao, kao da ništa nisu ni otplaćivali. On dodaje da je ovo problem u nadležnosti lokalne samouprave koji bi mogao da se reši odlukom Skupštine.

Kada je u pitanju JKP Informatika, iz udruženja Prosperitet kažu da ovo preduzeće već godinama nezakonito obračunava kamate.

Delegaciju Udruženja „Prosperitet“ će u ponedeljak u 10 sati primiti gradonačelnik Miloš Vučević, kome će usmeno izneti svoje zahteve i probleme, najavljuju u udruženju.

“Ovo se može rešiti za pet minuta u ponedeljak kada se sastanemo sa gradonačelnikom, samo da se da predlog da se 28. aprila izmeni član 22a odluke Skupštine grada i mi smo završili sa problemom Zavoda za izgradnju grada”, navodi Ćirilović.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu bili na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta 28. aprila, članovi Udruženja će i toga dana organizovati protest ispred Skupštine grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.