Potrebno više školskih policajaca

VIDEO K9: Posle pucnjava na ulicama Novog Sada i uznemiravanja javnosti zbog učestalog nasilja, zasedao je Savet za javni red, mir i bezbednost koji je najoštrije osudio događaj koji se nedavno dogodio kod Osnovne škole Đura Daničić, te izneo stav da je neophodno pojačati nadzor i povećati broj policajaca u školama.

0
661

Neophodno je pojačati nadzor i povećati broj policajaca u blizini škola, uvesti fizičko tehničko obezbeđenje, video nadzor i sprovesti ostale mere obezbeđenja radi što veće sigurnosti učenika, ali i zaposlenih u svim obrazovnim ustanovama, stav je Saveta za red, mir i bezbednost.

“Savet za javni red i mir i bezbednost Skupštine grada Novog Sada jeste u svom predlogu mera dao podršku PU Novi Sad u sprovođenju mera i aktivnosti na što pre pronalaženju izvršilaca krivičnog dela i počinilaca bez obzira da li se radi o mafijašklim ili drugim kriminalnim grupama ili nekim drugim obračunima na ulici. Nije ni primereno da se ugoržava bezbednost naših najmlađih sugrađana”, rekao je Dušan Popović iz ovog Saveta.

Prema rečima predstavnika Policijske uprave Dejana Drobnjaka, u 2016. godini smanjen je broj krivičnih dela u blizini osnovnih i srednjih škola u odnosu na prethodni period, a uspešno i kontinuirano je sprovođena akcija Školarac. Takođe je smanjen broj nasilnog ponašanja učenika i vršnjačkog nasilja, krađa i oštećenja imovine. Protiv pet lica podnete su prijave za posedovanje i stavljanje u promet opojnih droga. Kao najveći problem Drobnjak je naveo nedovoljan broj školskih policajaca.

“Ono što smo takođe tražili i predložili Gradskoj upravi i Koordinacionom telu za sprečavanje nasilja u školama jeste da se poveća broj školskih policajaca u osnovnim školama u Novom Sadu, tražili smo da naš gradonačelnikpokrene inicijativu. Ako nema dovoljno policijskih službenika u PU, da se izvrši obuka dodatnog kontigentna policajaca u Centru za osnovnu policijsku obuku, a samim tim i obuka policajaca koji bi radili kao školski policajci u našim školama, kako bi naša deca bila još bezbednija, sprečilo se okupljanje lica koja su bezbednosno interesantna i da se ne bi vršio promet roba i usluga čiji je promet zabranjen”, istakao je Popović.

Naime, na sednici je iznesen podatak da od 119 škola, koliko ih ima u Novom Sadu, samo 29 njih je pod nadzorom 17 školskih polocajaca, dok su ostale škole bezbednosno pokrivene na druge načine, obilaskom policijskih patrola, pozornika i slično.

“Nije samo školski policajac mera bezbednosti, već i redovni policajac koji patrolira u okviru svoje patrolne delatnosti i u okviru svoje pozorničke delatnosti u svom reonu. On treba da obilazi i škole i ustanove i bezbednosno i preventivno deluje na očuvanju javnog reda i mira, prepoznavanju lica ili osoba koje su bezbednostno interesantna, ili se bavi nekom delatonšću kojom bi mogao da se ugrozi javni red i mir”, istakao je Popović.

Savet je predložio gradonačelniku da preko MUP-a da traži dodatni kontigent školskih policajaca i da se poveća broj policajaca koji će imati zaduženje da samo paze na bezbednost dece u školama, kaže Popović, dodajući da će u slučajevima kada to nije moguće, biti zatraženo da škole angažuju radnike službe obezbeđenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.