Potrebni davaoci svih krvnih grupa

VIDEO K9: U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine smanjene su zalihe svih krvnih grupa, pa u ovoj ustanovi pozivaju građane da posete zavod i doniraju krv. 

348
Zavod za transfuziju krvi raspolaže smanjenim zalihama krvne grupe A, kao i svih negativnih krvnih grupa, pa apeluju na sve građane koji mogu da pomognu, da to i učine.
“Nulta krvna grupa je malo bolja, ali stoga naravno poziv svim humanim ljudima, svim dobrovoljnim davaocima krvi, ali i onima koji to još uvek nisu uradili, onima koji se još uvek nisu uključili u porodicu dobrovoljnih davaoca krvi, poziv i njima da dođu u Zavod za transfuziju krvi, Hajduk Veljkova 9a, da daju jedinicu krvi, da vide da to nije ništa strašno, da je to samo njihovih petnaestak minuta, a zaista nekome puno znači, nekome može da bude i ceo život”, rekla je Zorica Bjelić, PR Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. 
Zavod sarađuje sa ostalim Zavodima za transfuziju krvi u Srbiji i za sada svojim zalihama, uz povremena ustupanja zaliha trombocita od strane Instituta za transfuziju krvi Srbije, uspeva da obezbedi produkte od krvi za Klinički centar Vojvodine i Institut u Sremskoj Kamenici.
“Svi dobrovoljni davaoci koji žele da daju krv, mi im odradimo odmah jedan mali laboratorijski pregled, mali lekarski pregled, da mi utvrdimo da li oni danas mogu da daju krv i odmah i daju krv. Iz tog uzorka krvi se analiziraju bolesti koje se prenose putem krvi. Ukoliko je davalac pozitivan na neku od bolesti koja se prenosi putem transfuzije, davalaca o tome obaveštava”, kaže Bjelić. 
U toku radne nedelje Zavod sprovodi i svoje redovne akcije. Novosađani su danas mogli da doniraju krv u Sudu, akcija će sutra biti organizovana u NIS-u, dok će u petak dobrovoljni davaoci moći da doniraju krv u Budisavi i Kaću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.