Potrebna navika čitanja deklaracije

VIDEO K9: Srbija ima uređenu proceduru u proizvodnji, prodaji i uvozu hrane, a od juna prošle godine i novi Pravilnik o deklarisanju hrane koji je do sada prilično zaživeo u praksi. Potrošači bi, međutim, morali aktivnije da prate svetske trendove na tržištu hrane, jer su prevare moguće bez obzira na stepen zaštite, rekla je doktorka Veselina Pelagić u emisiji Otvoreni ekran.

0
216

Iako se novi Pravilnik o deklarisanju hrane u našoj zemlji primenjuje se od juna prošle godine, određene nedoumice kod potrošača još uvek postoje.

Stoga bi, kao što postoji navika čitanja deklaracije prilikom kupovine garderobe, istu morali razviti i prilikom kupovine hrane, bez obzira da li hranu kupovali u supermarketu ili na pijaci, upakovanu ili u rinfuzi.

“Ja bih samo da naglasim da mi potrošači moramo malo da se naviknemo, da pored patika za nas i naše zdravlje je mnogo značajna hrana i da se prosto naučimo da je to naše neko pravo”, istakla je Veselina Pelagić, inače doktorka veterinarske medicine.

Novi pravilnik o deklarisanju hrane je, prema njenim rečima, doneo dobra rešenja koja su dala rezultate u praksi, ali je za njegovu punu primenu i kontrolu sprovođenja, uz transparentnost i sledljivost, neophodno ustaliti i odgovarajuća sistemska rešenja, kao i sinhronizovati rad odgovarajućih bezbednosnih i istražnih organa.

“U jednom sistemu koji kada je izgrađen, vama je lako pomoću ovih tarifnih brojeva , a to pre nije ni postojalo, da kažem običnim narodnim jezikom, ući u trag nepravilnostima”, rekla je Pelagić.

Potrošači bi, zaključila je Pelagić, u svakom slučaju trebali da prate kako domaće, tako i svetske trendove vezane za hranu, od onih koji se tiču njenog kvaliteta, pa do prevara koje na ovom tržištu nisu retkost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.