Potrebna izrada registra o nasilju u porodici

VIDEO K9: Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je više od 192.200 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, rekla je ministarka pravde Maja Popović na sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici održanoj danas u Beogradu.

0
9

Grupe za koordinaciju i saradnju su se, od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja 1. juna 2017. godine, sastale 10.848 puta i razmotrile 192.220 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, navela je ministarka pravde Maja Popović i dodala da je u tom periodu izrađeno 61.327 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

Popović je na sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici rekla da su za to vreme zamenici javnog tužioca podneli 72.344 predloga za produženje hitne mere, a sudovi su u 70.732 slučaja produžili hitne mere za 30 dana.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je da je neophodno uspostaviti centralnu evidenciju o nasilju u porodici. Mihajlović je podsetila da je ove godine usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da je izrađena i Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama, čime je, kako je napomenula, uz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, normativni okvir u ovoj oblasti unapređen.

Ono što nedostaje, kako je rekla, jeste uspostavljanje centralne evidencije o nasilju u porodici, kako bi efikasnije mogla biti praćena primena Zakona, zbog čega je kroz novu Strategiju inicirano formiranje sveobuhvatnog registra koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama.

Mihajlović je upozorila i na problem dečjih brakova, gde je, kako je navela, kroz rad Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova predložena izmena Porodičnog zakona kojoj bi bila ukinuta mogućnost sklapanja maloletničkih brakova, kao i inicijativa za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici gde bi maloletnički brakovi trebli da budu prepoznati kao nasilje.

Zahvaljujući Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policija sada ima mogućnost da izriče hitne mere protiv nasilnika, odnosno da zabrani učiniocu nasilja da prilazi žrtvi i kontaktira je, kao i da privremeno udalji učinioca iz stana, rekao je ovom prilikom ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. On je dodao da je u cilju što efikasnije primene ovog zakona obučeno 2.007 policijskih službenika koji su stekli znanja i veštine postupanja u skladu sa donetim zakonom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.