Potreban javni Registar nestalih

VIDEO K9: Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan nestalih sa ciljem da ukažu na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali. Iz fondacije Tijana Jurić tim povodom navode da je jedan od načina informisanja javnosti koja bi mogla da pomogne u pronalasku nestalih, formiranje javnog Registra nestalih lica.

0
30

Prema zvaničnim podacima MUP-a, tokom 2020. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.372 punoletna lica, od kojih je pronađeno njih 1.280.

Nestanci se dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska, navode iz fondacije Tijana Jurić povodom Međunarodnog dana nestalih.

Iz Fondacije ističu da je jedan od načina na koji bi javnost mogla da se informiše o nestancima i pomogne pri pronalasku nestalih, javni Registar nestalih lica, kakav postoji u većini država i dostupan je svakom građaninu.

Fondacija Tijana Jurić je oformila sopstveni Registar nestalih lica Srbije, gde građani mogu besplatnim pozivom, mejlom, ili popunjavanjem formulara na sajtu da prijave nestanak osobe, nakon što su nestanak prijavili policiji.

Na sajtu Registra takođe postoji opcija da građani prijave da su videli osobu koja se vodi kao nestala i da daju više informacija o njoj.

Molba Fondacije je da i MUP Srbije svoj, zvanični registar nestalih lica načini javnim kako bi bio dostupan svim građanima koj bi mogli i aktivno da se uključimo u potragu.

Registru nestalih lica Fondacije može se pristupiti putem sajta www.nestalisrbija.rs, a informacije o nestalom licu mogu se prijaviti besplatni pozivom na broj 0800/200-880.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Fondacija Tijana Jurić snimila je kratak video koji ima za cilj da podigne svest o tome da se nestanci dešavaju svaki dan i da građani mogu i moraju da pomognu, kako porodicama nestalih tako i njihovim članovima za kojima tragaju i koji ne smeju biti nevidljivi i zaboravljeni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.