Potražnja za smeštaj u studentskim domovima

VIDEO K9: Početkom septembra, kada je ispitni rok za studente viših godina u punom jeku, brucoši se bore za upis u neki od domova na Univerzitetu u Novom Sadu. Svake godine oko 1000 njih ne dobije smeštaj.

553

Kapaciteti za smeštaj studenata novosadskog Univerziteta su nedovoljni, što se vidi iz toga da iz godinu u godinu oko 30% onih koji konkurišu, ne dobiju mesto u nekom od domova, kažu u Studentskom centru koji brine o smeštaju i ishranu studenata.

“Interesovanje je mnogo veće nego što postoji mogućnost da se svi studenti smeste, tako da je konkurencija prilično jaka i visoka. Znači imamo 6 domova prve kategorije, i ova dva doma što smo ovde ,,Slobodan Bajić” i ,,Veljko Vlahović” su druge kategorije. Kad kažem prva kategorija podrazumeva se da svaka soba u studentskom domu ima svoje kupatilo, svoju terasicu i malo su konforniji uslovi nego u domovima druge kategorije, gde su na dve sobe jedno kupatilo”, rekao je Steva Lazarević, pomoćnik direktora Studentskog smeštaja Novi Sad.

Studentski centar u Novom Sadu osnovan je 1954. godine i sa više od 250 zaposlenih godišnje obezbeđuje ishranu za 6.500 studenata i 2.636 ležajeva u 10 studentskih domova.

“Od tih 10 studentskih domova dva su nam izmešteni, jedan je u Somboru sa 143 mesta, sjajan dom, prve kategorije, i jedan studentski dom imamo u Zrenjaninu, sa 208 mesta, dom druge kategorije, ali to su u principu domovi koji zadovoljavaju potrebe tamošnje sredine, znači po broju zainteresovanih studenata za smeštaj”, naveo je Lazarević.

Ono što je najkomplikovanije za naše studente, prema rečima Lazarevića, jeste prikupljanje potrebnih papira, a da bi studenti konkurisali za smeštaj u jednom od studentskih domova, osnovni uslov je da se njihovo školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije.

“Konkurs, inače traje od 01. do 15. septembra za studente prve godine, kada mi objavimo i preliminarnu rang listu, tako da studenti, odmah putem svojih aplikacija ili kod nas na oglasnim tablama, mogu da vide kako su rangirani. Svi oni koji smatraju da su po bilo kojoj osnovi oštećeni, možda mi napravimo tehničku grešku imaju rok od 8 dana da nam ukažu na neku eventualnu grešku koju odmah ispravljamo i posle 8 dana izlazi konačna rang lista i studenti već od 1. oktobra mogu da počnu da se useljavaju u svoje sobe”, kazao je Lazarević.

Lazarević navodi da je cena smeštaja u domovima 1.430 dinara mesečno, a da za sva tri obroka treba izdvojiti samo 171 dinar dnevno, što čini značajnu finansijsku olakšicu za roditeljski budžet studenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.