Potraga za čistom planetom

VIDEO K9: U susret 22. aprilu učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić" iz novosadskog naselja Salajska organizuju manifestaciju pod nazivom ,,Salajački Dan planete Zemlje".

0
266

Podizanje svesti o ugroženosti naše planete globalna je obaveza svih pripadnika savremenog društva.

Važnost brige o prirodi i njenim resursima prepoznali su nastavnici i učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić” koji na Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, organizuju školsku manifestaciju ,,Salajački dan planete Zemlje”, a u saradnji sa Savetom Mesne zajednice ,,Salajka” i udruženjem ,,Mileva Marić Ajnštajn”.

“Učenici trećeg razreda su pripremili jednu ekološku predstavu, gde će to biti uvod u ovu manifestaciju. Nakon toga učenici šestog razreda su napravili maketu planete Zemlje, na koju su zakačili sve što su pronašli u svojoj okolini, a što uništava našu planetu, onda će održati radionicu našim gostima iz Predškolske ustanove ,,Bambi” i učenicima od prvog do četvrtog razreda, gde će pokazati šta su pronašli u svojoj okolini i zakačili na maketu planete Zemlje”, rekla je Zorica Zeljković, direktorka OŠ Vuk Karadžić.

Istovremeno je grupa učenika napravila i čistu planetu, onakvu kakva bi ona trebala i bude, koju će zakačiti negde u školi, kako bi ostali đaci mogli da učestvuju u potrazi za čistom planetom. Zeljković ističe da je najveća potreba uključiti decu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda u ovakve i slične manifestacije budući da oni upravo u tim godinama razvijaju svest o svom okruženju i dele svoja iskustva s vršnjacima.

“Mi smo možda malo više stavili akcenat na tim predškolcima i učenicima od prvog do četvrtog razreda, idemo ka tome da odmah od prvog dana kada dođu u našu ustanovu vode računa o svom nekom mikrosistemu gde se nalaze, to je škola, verujemo da roditelji već rade sa njima na tu temu i onda da šire dalje tu priču na svoju okolinu, to nam je neka ideja”, istakla je Zeljković.

U okviru manifestacije organizovana je i akcija pod nazivom ,,Ekopatrola” u kojoj će učenici uređivati prostor u okviru škole, skupljati smeće i posaditi sadnice koje je škola dobila od JKP ,,Gradsko zelenilo”, ali i od roditelja u zelenom kutku dvorišta.

Ove godine po prvi put Osnovna škola ,,Vuk Karadžić” osniva svoj mali voćnjak u okviru škole u kojem će biti stabla dunje, višnje, jabuke, kao i četrdeset sadnica maline.

Manifestacija ,,Salajački dani planete Zemlje” uvod je u predstojeću ,,Zelenu eko nedelju” koju će od 13. do 15. maja takođe organizovati Osnovna škola Vuk Karadžić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.