Potraga za čistom planetom

VIDEO K9: U susret 22. aprilu učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić" iz novosadskog naselja Salajska organizuju manifestaciju pod nazivom ,,Salajački Dan planete Zemlje".

231

Podizanje svesti o ugroženosti naše planete globalna je obaveza svih pripadnika savremenog društva.

Važnost brige o prirodi i njenim resursima prepoznali su nastavnici i učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić” koji na Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, organizuju školsku manifestaciju ,,Salajački dan planete Zemlje”, a u saradnji sa Savetom Mesne zajednice ,,Salajka” i udruženjem ,,Mileva Marić Ajnštajn”.

“Učenici trećeg razreda su pripremili jednu ekološku predstavu, gde će to biti uvod u ovu manifestaciju. Nakon toga učenici šestog razreda su napravili maketu planete Zemlje, na koju su zakačili sve što su pronašli u svojoj okolini, a što uništava našu planetu, onda će održati radionicu našim gostima iz Predškolske ustanove ,,Bambi” i učenicima od prvog do četvrtog razreda, gde će pokazati šta su pronašli u svojoj okolini i zakačili na maketu planete Zemlje”, rekla je Zorica Zeljković, direktorka OŠ Vuk Karadžić.

Istovremeno je grupa učenika napravila i čistu planetu, onakvu kakva bi ona trebala i bude, koju će zakačiti negde u školi, kako bi ostali đaci mogli da učestvuju u potrazi za čistom planetom. Zeljković ističe da je najveća potreba uključiti decu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda u ovakve i slične manifestacije budući da oni upravo u tim godinama razvijaju svest o svom okruženju i dele svoja iskustva s vršnjacima.

“Mi smo možda malo više stavili akcenat na tim predškolcima i učenicima od prvog do četvrtog razreda, idemo ka tome da odmah od prvog dana kada dođu u našu ustanovu vode računa o svom nekom mikrosistemu gde se nalaze, to je škola, verujemo da roditelji već rade sa njima na tu temu i onda da šire dalje tu priču na svoju okolinu, to nam je neka ideja”, istakla je Zeljković.

U okviru manifestacije organizovana je i akcija pod nazivom ,,Ekopatrola” u kojoj će učenici uređivati prostor u okviru škole, skupljati smeće i posaditi sadnice koje je škola dobila od JKP ,,Gradsko zelenilo”, ali i od roditelja u zelenom kutku dvorišta.

Ove godine po prvi put Osnovna škola ,,Vuk Karadžić” osniva svoj mali voćnjak u okviru škole u kojem će biti stabla dunje, višnje, jabuke, kao i četrdeset sadnica maline.

Manifestacija ,,Salajački dani planete Zemlje” uvod je u predstojeću ,,Zelenu eko nedelju” koju će od 13. do 15. maja takođe organizovati Osnovna škola Vuk Karadžić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.