Potpisivanje ugovora za Fruškogorski koridor do kraja godine

VIDEO K9: Do kraja godine očekuje se potpisivanje komercijalnog ugovora, a potom i početak pregovora za izgradnju Fruškogorskog koridora, najavila je ministrka saobraćaja nakon razgovora s gradonačelnikom Novog Sada. Putna infrastruktura, železnički saobraćaj, izgradnja novih mostova bile su neke od tema ovog radnog sastanka održanog juče u Beogradu.

133

Izgradnja Fruškogorskog koridora za koji potpisivanje komercijalnog ugovora ministarka Zorana Mihajlović očekuje do kraja godine, jеdan je od šеst auto-putеva, kako je rekla, čija izgradnja započeinjе u našoj zemlji.

Fruškogorski koridor će povezati Koridor 10 i Koridor 4 i stvoriti najkraću vezu između Bosne i Rumunije, a najveći značaj koridora Novi Sad – Ruma sa tunelom je taj što će njime konačno biti rešen problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig. Postojećom saobraćajnicom koja je jedna od najprometnijih u zemlji dnevno prosečno prođe 10.000 do 12.000 vozila.

Izgradnjom Fruškogorskog koridora Novi Sad će, kako je rečeno, dobiti obilaznicu oko Pеtrovaradina i dva nova mosta na Dunavu.

Pored putne infrastrukture na sastanku je bilo reči i o izmeštanju železničkog transporta iz grada, odnosno nalasku alternativne lokacije za Ranžirnu koja se nalazi na Bulevaru Evrope. Ministarka je najavila i da će brza pruga Bеograd-Budimpеšta biće gotova na jеsеn 2021.

Razgovarano je i o avionskom saobraćaju u blizini Novog Sada, na Čeneju i na drugim lokacijama. Gradonačelnik je preneo iskustva Novog Sada iz oblasti biciklističkog saobraćaja i izrazio želju da i taj segment saobraćaja bude unapređen budući da je značajan za zaštitu životne sredine i atraktivan za brojne posetioce iz Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.