Potpisana Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti

VIDEO K9: Grad Novi Sad preuzeo je obavezu da promoviše najbolju praksu u pogledu istinske ravnopravnosti polova time što je danas gradonačelnik Miloš Vučević potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

0
759

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti je namenjena lokalnim i regionalnim upravama Evrope, koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

Sprovođenjem Povelje ne dobijaju samo žene, već čitavo društvo i ona treba da bude kamen temeljac čitavog razvoja, rekao je gradonačelnik nakon što je Povelju potpisao.

“Ovom poveljom garantujemo neka rpava bez obzira kog ste pola. I to je jedna civilizacijska vrenost koja je za mene sasvim normalna i uobičajena da u ovom razvoju Novog Sada pa i naše države se desi u Novom Sadu, jer Novi Sad je mesto koej mora biti prepoznato u ovom procesu i ja sam zahvalan odbornicima Skupštine grada koji su inicirali i naterali izvršnu vlast, odnsono gradonačlenika da potpiše i ozvaniči”, naveo je Vučević.

Pitanje rodne ravnopravnosti obično je svedeno na pitanje gde su žene u javnom sektoru, u javnom životu ili političkom, a zapsotavljen je segment privatnog sektora u kome se takođe mogu javiti veliki problemi, rekao je Vučević.

“Ono što smo mi uradili u Gradu jeste da smo napravili iskorak i imamo mnogi više žena koej vode grad. Ali to nije dovoljno i ne smemo na tome stati, ne treba da se bavimo procentima, kvotama, to mora biti samo neki minimalni garant učešća. Dosta toga će zavisiti i od žena, jer nije poenta da neko nekog vuče za ruku ili da po nekom ključu negde upadate, nego po kvalitetu, da po svom kvaliutetu budete tamo gde treba da budete”, rekao je Vučević.

On je podsetio i da grad novi sad od 2015. godine sprovodi i rodno budžetiranje čiji cilj je ravnomerni raspored sredstava prema polovima, što nije ostvarivo u svim segmentima, alči je moguće u oblasti privede, preduzetništva, ekonomskog osnaživanja.

“Nažalost, u našem društvu još uvek postoji pdoela na muške i ženske psolove, ne samo na radnim mestima, već i kod kuće. tako da su nekako ta najniža radna mesta predodređena da ih rade žene – spremačice, kućne pomoćnice, i to je ono što ova povelja želi da proklamuje da to mroa da s e promeni. Mora se promeniti svest ljudi. kada vam suprug pomaže kod kuće, on vama ne pomaže, on radi poslove kao što ih i vi radite, i kako kodkuće tako bi trebalo da bude i na radnom emstu. Na najnižim radnim mestima treba da rade ljudi koji su za to kvalifikovani, bez obzira kog su pola, e u tom smislu je ova povelja značajna i to je pravo koje ona proklamuje za naše građane”, istakla je Marina Popov Ivetić, Zaštitnica građana Novog Sada.

Nakon što je Povelja potpisana, Komisija za rodnu ravnopravnost bi u naredne dve godine trebalo da izradi akcioni plan

“Akcioni plan ćemo izraditi tako što ćemo videti u kom segmentu je najmanje zastupljen i ženski i muški pol i na tu ćemo se opciju i bazirati. Mi sada ne možemo da obuhvatimo sve oblasti, gledaćemo zdravstvo kulturu sport omladinu i privreda. baziraćemo se na njih , uradićemo statistiku u najkraćem roku i u naredne dve godine ćemo imati akcijio plani samo nam je bitno da obezbedimo sredstva koja će pratiti taj akcioni plan”, navela je Mirjana Vasilić iz ove Komisije.

Podsetimo, Grad Novi Sad je 23. marta 2017. godine u Skupštini grada usvojio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou kao programski osnov za planiranje u oblasti rodne ravnopravnosti, a najavljeni akcioni plan će biti usklađen sa strateškim pravcima definisanim Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.