Novi Sad: Potpisan ugovor sa kompanijom Delphi

VIDEO K9: Nov proizvodni pogon koji bi u narednim godina mogao uposliti preko tri hiljade radnika otvara se u Novom Sadu, a tim povodom danas su potpisani i ugovori sa investitorom - britanskom kompanijom Delphi Automotive. Ovo je izuzetno važna investicija za naš grad istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora, a tim povodom naš grad posetio je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

1008

Ugovor o podsticajnim sredstvima za nov proizvodni pogon potpisali su Vincent Fagard, generalni direktor kompanije Delphi za Evropu i ministar privrede Željko Sertić, uz prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ovaj pogon, kako je rečeno, proizvodiće auto – instalacije za vodeće auto proizvođače u Evropi i blisko će sarađivati sa Delphi pogonima u regionu. Zadovoljstvo zbog otvaranja nove fabrike izrazio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je istakao da je posle više decenija u Novi Sad došao neko ko će da ponudi nova radna mesta i doprinese domaćoj privredi.

“Ovo je prilika da kompaniju Delphi i sve one buduće investitore u Novom Sadu povežemo sa našim srednjim stručnim školama, sa našim fakultetima, da radimo ono što je i premijer, a i Privredna komora Srbije spomenula, a tiče se dvojakog obrazovanja, da naši đaci imaju bolju praksu, da nam fabrike nisu zatvorene nego otvorene i da pravimo one kadrove koji će naći posao u realnoj privredi”, rekao je Vučević.

Potpisivanju ugovora prisustvovalo je i oko 300 novih radnika koji su prošli obuku u Rumuniji i koji su, kako je rečeno, već počeli da rade. U kompaniji Delphi su istakli da je mnogo razloga zbog kojih su se opredelili za Novi Sad, a upravo je kvalitetan i dobro obučen kadar jedan od njih.

“Oduvek smo bili prilično probirljivi kada je reč o odabiru novih proizvodnih pogona, uvek smo obraćali pažnju na dostupnost kadra, na kvalitet obrazovanja, volju da se dalje uči i sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo danas za ovaj projekat odabrali Grad Novi Sad”, istakao je Vincent Fagard, generalni direktor kompanije Delphi za Evropu.

Tokom obilaska Neobusa i potpisivanja ugovora predsednik Vlade Srbije rekao je da ovo nije bio ni malo lak zadatak, jer smo morali da dokažemo ovom investitoru da je baš naša zemlja ta u kojoj treba da otvaraju nove pogone.

“I ova napuštena hala, danas pogledajte kako izgleda, u njoj je mrak, u njoj je hladno, ne meni, koliko mnogim funkcionerima, ali je ovo mesto na kojem će uskoro da bude mnogo svetla, veoma toplo i mesto na kojem će da radi 2.000 ljudi. Mislim da je to posle 35 godina prva tako obimna i velika investicija u Novom Sadu i okolini, sa tolikim brojem zaposlenih u proizvodnom sektoru. To je, ne samo za Novi Sad i Vojvodinu, već i za celu Srbiju od velikog značaja”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je vrednost ove investicije 40 miliona evra, a da će do kraja ove godine ovde biti zaposleno oko 1.000 ljudi. Plan je da do 2018. u ovom pogonu radi oko 2.000 ljudi, a kompanija Delphi će i na drugom mestu zaposliti još 1.000 radnika, što je ukupno 3000 novih radnih mesta, dodao je premijer.

Tokom posete premijer Srbije odgovorio je i na pitanja novinara o reviziji ugovora sa MMF-om istakavši da veruje da će Srbija i ovaj put bez problema proći reviziju, dok na pitanje o potencijalnom zameniku ministra odbrane Bratislava Gašića nije želeo da odgovori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.