Potpisan ugovor o reprogramu duga Kanala 9 prema JP ETV

Direktorka TV Kanal 9 Maja Pavlović potpisala je danas Sporazum o reprogramu duga sa JP Emisiona tehnika i veze. Odredbe sporazuma su prihvatljive za obe strane, rekla je Pavlović nakon sastanka u Beogradu održanim sa ministrom za kulturu Vladanom Vukosavljevićem, Aleksandrom Gajovićem, državnim sekretarom za informisanje i v.d. direktorom JP ETV Brankom Gogićem.

335

Na sastanku, na kojem je Pavlović iznela detalje o položaju u kojem se nalazi njena televizija i uzrocima koji su je, prema njenom mišljenju, doveli do situacije u kojoj se danas nalazi, pokrenuta su pitanja o nekoliko problema koji muče ne samo ovaj medij u Srbiji.

Najveći od njih su enormno visoke takse koje emiteri plaćaju mesečno REM-u, ETV-u, SOKOJ-u i OFPS-u, koje, prema mišljenju Maje Pavlović, nisu u skladu sa zakonom.

Ona je pokrenula inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika za obračun naknade REM-u, a što se tiče ETV, još uvek čeka odluku Upravnog suda o sporu koji je Kanal 9 pokrenuo još 2015. godine, a koji bi, prema rečima Pavlovićeve, trebao da utvrdi ko je kome i koliko zaista dužan.

Učesnici sastanka u Beogradu složili su se i da Pravilnik o sufinansiranju medija ima ozbiljnih nedostataka, a za medije je neprihvatljivo to što praktično ne postoji efikasan pravni lek u slučaju bilo kakvih nezakonitosti prilikom dodele sredstava.

Sve su to kompleksni problemi koji se tiču brojnih zainteresovanih strana i aktera i koji se moraju reševati u segmentima, rekao je na sastanku Vukosavljević.

Podsetimo, Kanal 9 ne emituje program od petka, 18. maja, kada je signal ove televizije zbod duga od skoro 2,5 miliona dinara isključen na Crvenom Čotu.

Maja Pavlović štrajkuje glađu od ponedeljka, 21. maja, zahtevajući usaglašavanje uslova Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa ETV i zakazivanje datuma zajedničkog sastanka sa ministrom kulture, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, Brankom Gogićem i potpredsednikom Saveta REM-a Goranom Petrovićem, kao i predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja i OEBS, a na kojem bi, između ostalog, bilo reči o izmeni visine naknade koju emiteri mesečno plaćaju ETV-u.

Pavlović je istakla da će, onog trenutka kada joj bude poznat tačan datum održavanja tog sastanka, prekinuti štrajk glađu, a signal Kanala 9 će ponovo biti u etru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.