Potpisan sporazum, okončane blokade

VIDEO K9: Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja, koja su tokom pet dana protestovala blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum o ispunjenju zahteva.

0
63

Dogovor o prekidu protesta poljoprivrednika i uklanjanju blokada postugnut je u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

Ministarstvo poljoprivrede se sporazumom koji je potpisan danas u Vladi Srbije, obavezalo da će povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru u 2023. godini i podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju na 100 hektara, počev od prvog januara naredne godine. Sporazum predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje takozvanog plavog dizela koji se odnosi na olakšice u iznosu akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Ispregovarano je novih 40 milijardi dinara, sa kojima će budžet Ministarstva poljoprivrede doći ove godine do rekordnih 120 milijardi dinara, od kojih preko 104 milijarde za subvencije, rekla je resorna ministarka.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću i potpuno za narednu godinu, navela je Tanasković, povećana premija za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu.
Ministarstvo se obavezalo da će sprovesti analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i intenzivno nastaviti komunikaciju s proizvođačima mleka. Predviđeno je da bude regulisano tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka i da se nađe rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan.

Dogovoreno je i da će učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu. U planu je i nastavak pregovora poljoprivrednika i predstavnika Vlade o budućem agrarnom budžetu, novoj agrarnoj politici i subvencijama u najkraćem mogućem roku. Poljoprivrednici su se obavezali da će se povući sa ulica i da će komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede ubuduće nastaviti mirnim putem. U pregovorima su učestvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.