Potpisan sporazum o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu, posla za 1.500 radnika

VIDEO K9: Sa kineskim partnerima danas je potpisan sporazum za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu. Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma planira investicioni projekat u Srbiji vredan više od 870 miliona evra.

393

Planirani prihod od poslovanja buduće fabrike, prema rečima kineskih partnera, godišnje će iznositi 600 miliona evra.

Kineska kompanija će proizvoditi 13 miliona guma godišnje u Srbiji i ova investicija će, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, promeniti život u Banatu. Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo dolaskom kineskog investitora i istakao da će, ako za 25 dana u Kini potpiše i ugovor o toj investiciji sa predsednikom Kine Si Đipingom, Zrenjanin, ali i ceo Banat, moći da se raduju.

Veliki prihod koje će ostvariti ova kompanija su dobra vest za Vojvodinu kojoj će pripasti deo poreza na dobit i zarade zahvaljujući kojima će, kako je istakao predsednik Pokrajinske vlade, biti nastavljeno sa rekonstrukcijom škola, bolnica i ustanova socijalne zaštite.

“Ukupan prihod kompanije od 600 miliona eura značiće i veliku dobit, a deo poreza na dobit i zarade pripada i AP Vojvodini, porez na imovinu 100 posto gradu Zrenjaninu, iz tog poreza ćemo nastaviti da razvijamo i rekonstruišemo škole, bolnice, ustanove socijalnog staranja, a kompanija će reinvestirati u dalji razvoj sopstvenih potencijala”, rekao je Mirović.

On je dodao i da je u pripremi projektna dokumentacija za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad- Zrenjanin-Beograd, koja će značajno doprineti privrednom razvoju ovog dela Vojvodine.

Za izgradnju pogona kineske fabrike guma u Zrenjaninu, grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posla u fabričkim halama će, kako je najavljeno, biti za oko 1.500 radnika.

“Još jedna potvrda da je Srbija dobro mesto za investiranje, da je Vojvodina dobro mesto za investiranje, a naročito sam ponosan što je Zrenjanin dobro mesto za investiranje”, kazao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Prema potpisanom sporazumu, planirano je da izgradnja fabrike zvanično počne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Kineska kompanija, kako je navedeno, planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.