Potpisan sporazum o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu, posla za 1.500 radnika

VIDEO K9: Sa kineskim partnerima danas je potpisan sporazum za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu. Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma planira investicioni projekat u Srbiji vredan više od 870 miliona evra.

0
423

Planirani prihod od poslovanja buduće fabrike, prema rečima kineskih partnera, godišnje će iznositi 600 miliona evra.

Kineska kompanija će proizvoditi 13 miliona guma godišnje u Srbiji i ova investicija će, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, promeniti život u Banatu. Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo dolaskom kineskog investitora i istakao da će, ako za 25 dana u Kini potpiše i ugovor o toj investiciji sa predsednikom Kine Si Đipingom, Zrenjanin, ali i ceo Banat, moći da se raduju.

Veliki prihod koje će ostvariti ova kompanija su dobra vest za Vojvodinu kojoj će pripasti deo poreza na dobit i zarade zahvaljujući kojima će, kako je istakao predsednik Pokrajinske vlade, biti nastavljeno sa rekonstrukcijom škola, bolnica i ustanova socijalne zaštite.

“Ukupan prihod kompanije od 600 miliona eura značiće i veliku dobit, a deo poreza na dobit i zarade pripada i AP Vojvodini, porez na imovinu 100 posto gradu Zrenjaninu, iz tog poreza ćemo nastaviti da razvijamo i rekonstruišemo škole, bolnice, ustanove socijalnog staranja, a kompanija će reinvestirati u dalji razvoj sopstvenih potencijala”, rekao je Mirović.

On je dodao i da je u pripremi projektna dokumentacija za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad- Zrenjanin-Beograd, koja će značajno doprineti privrednom razvoju ovog dela Vojvodine.

Za izgradnju pogona kineske fabrike guma u Zrenjaninu, grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posla u fabričkim halama će, kako je najavljeno, biti za oko 1.500 radnika.

“Još jedna potvrda da je Srbija dobro mesto za investiranje, da je Vojvodina dobro mesto za investiranje, a naročito sam ponosan što je Zrenjanin dobro mesto za investiranje”, kazao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Prema potpisanom sporazumu, planirano je da izgradnja fabrike zvanično počne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Kineska kompanija, kako je navedeno, planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.