Potpisan Protokol za Program modernizacije škola

VIDEO K9: Sa predstvnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Gradskoj kući potpisan je Protokol o relizaciji "Programa modernizacije škola" čime će biti omogućena rekonstrukcija tri novosadske osnovne škole. Tom prilikom istaknuto je da je svrha realizacije ovog programa da svaka škola u Srbiji bude adekvatno opremljena i da đacima budu obezbeđeni osnovni uslovi za učenje i obrazovanje.

401

“Program modernizacije škola” finansira se delom iz sredstava zajma Evropske investicione banke, a delom učešćem Republike Srbije, odnosno lokalnih samouprava na područjima na kojima se projekti sprovode.

Na listi odabranih škola sa teritorije Grada Novog Sada nalaze se osnovne škole “Veljko Vlahović”, “Ivo Lola Ribar” i “Nikola Tesla”.

“U OŠ “Veljko Vlahović” gradiće se fiskulturna sala, a u OŠ “Ivo Lola Ribar” i u OŠ “Nikola Tesla” radiće se na nadogradnji postojećih objekata, odnosno proširenju kapaciteta tih škola, kako bismo imali prostora za nove učenike, odnosno da učenici imaju bolje uslove za učenje i obrazovanje”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

On je dodao i da je projektna vrednost investicije za ove tri škole 1.720.000 evra. Ta sredstva uložiće Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja, dok će obaveza Grada biti da, kako je rekao, osim pripreme projektno-tehničke dokumentacije, nadzora nad gradilištima i obezbeđenja svih potrebnih infrastrukturnih priključaka, investira oko 30 miliona dinara za izgradnju šest sportskih terena u OŠ “Nikola Tesla”.

U Ministarstvu prosvete ističu da će kroz “Program modernizacije škola” do kraja 2016. godine biti rekonstruisana 201 škola u Srbiji.

“Mislim da je “Program modernizacije škola” zapravo primer kako treba sprovoditi i saradnju sa lokalnim samoupravama i kako treba sprovoditi tendere da bismo i u buduće imali efikasnu saradnju između onog noovca koji obezbeđuje Republika Srbija i onog novca koji nužno obezbeđuje lolana samouprava i Autonomna pokrajina kao osnivači škola”, kazao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Verbić je istakao da se mora završiti sa erom u kojoj škole u Srbiji nemaju fiskulturne sale, kao i da je osnovna svrha ovog programa da obezbedi da svaka škola ima osnovne uslove dostojne đaka i zaposlenih.

Realizacijom ovog programa upravlja “Jedinica za upravljanje projektima (JUP) Istraživanje i razvoj“ gde objašnjavaju da je njen osnovni zadatak da svi poslovi budu valjano i na vreme završeni.

“Ono što je bitno istaći je da smo upravo uz saradnju sa lokalnim samoupravama obuhvatili škole koje su u zaista veoma lošem stanju i cilj ovog programa jeste da se sva deca u Srbiji školuju u mnormalnim uslovima i da nemammo škole koje nemaju toalete i u kojima prokišnjavaju krovovi, koje nemaju stolariju i fasade kao štro je to do sada bio slučaj”, naveo je Goran Kvrgić, direktor „JUP Istraživanje i razvoj“.

Prilikom potpisivanja ugovora, ukazano je i na to da je u okviru ovog programa završena i OŠ “Duško Radović” na Klisi, kao i da će izgradnjom fiskulturne sale u OŠ “Veljko Vlahovic” sve škole na teritoriji Novog Sada imati fiskulturne sale.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.