Potpisan poseban kolektivni ugovor za JKP

VIDEO K9: Nakon višednevnih pregovora danas su gradonačelnik Miloš Vučević i predstavnici tri reprezentativna sindikata u Gradskoj kući potpisali Poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna preduzeća i druga javna preduzeća Grada Novog Sada.

0
62

Poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna preduzeća i druga javna preduzeća Grada Novog Sada potpisao je gradonačelnik Miloš Vučević sa tri reprezentativna sindikata, Sindikatom zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, Granskim sindikatom javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost” i Sindikatom zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javno-komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač Grad, kao i međusobni odnosi učesnika tog kolektivnog ugovora.

“Sindikati su se borili za što bolju poziciju zaposlenih, dok je Grad sagledavao ekonomsku stabilnost kao garant da se ne ugroze druge investicije u ovim izazovnim vremenima, izjavio je tom prilikom gradonačelnik i dodao da su najveći pomaci u novom kolektivnom ugovoru to da je minimalna zaradu zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada definisana u visini minimalne zarade na teritoriji Republike Srbije, što garantuje da će rastom minimalne zarade na teritoriji države, automatski rasti plate u svim javnim preduzećima.

Druga bitna promena tiče se definisanja minulog rada, regresa i toplog obroka i to tako što će se na nivou svih preduzeća minuli rad ceniti sa 0,5% od osnovice u odnosu na godine staža, topli obrok je povećan na 500 dinara bruto dnevno, dok je regres 100% prosečne zarade uvećano za 33.000 dinara godišnje.

Jubilarne nagrade za staž će od sada biti isplaćivane, ne samo za pune godine, nego i za 15, 25 i 35 godina radnog staža, a poseban podsticaj je i tačka ugovora koja se tiče ostvarene dobiti preduzeća iz poslovanja, koja može biti iskorišćena kao svojevrsna nagrada zaposlenima kroz novčanu stimulaciju, kazao je Vučević.

Predstavnici sindikata izjavili su da su zadovoljni što je većina njihovih zahteva usvojena, a kao najkrupnije korake istakli su vezanje minimalne cene rada za koeficijente, zatim 100% plaćeno bolovanje za obolele zaposlene koji boluju od najtežih bolesti, kao i to što više od 800 zaposlenih koji su bili ispod minimalne zarade više neće biti ispod minimalca.

Potpis na Kolektivni ugovor stavili su Obrad Tepić iz Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“, Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada i Vladimir Plavšić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.